Cross

De achterblijvers in de Mag 7

mei 26, 2024

De achterblijvers in de Mag 7

De Magnificent Seven (Nvidia, Alphabet, Apple, Tesla, Amazon, Microsoft en Meta) tikten afgelopen vrijdag weer een nieuw all-time-high aan (gelijk gewogen, in euro), geholpen door de 14 procent koerssprong van Nvidia deze week dat daarmee dit jaar 121 procent is gestegen. De wereld giet emmers vol geld in de kunstmatige intelligentie van Nvidia, net als bij de beleggers die het aandeel woensdag tot boven 1.000 dollar duwden en de datacenterbouwers die hun uitgaven in het laatste kwartaal van Nvidia vervijfvoudigden. In de presentatie van het bedrijf staat ook meer over het rendement op al die investeringen in kunstmatige intelligentie. Zo zullen de datacenters volgens Nvidia voor elke dollar die ze investeren in Nvidia apparatuur in vier jaar vijf dollar hebben verdiend, een jaarlijks rendement van 50 procent. Het gemiddelde twaalfmaands koersdoel voor het aandeel Nvidia ligt na de cijfers op 1.169 dollar, dat in 12 procent ten opzichte van de huidige koers. Klinkt wat zuinig na een koersstijging van 800 procent sinds 2022.

 

Magnificent 6

De overige zes aandelen gebruiken een groot deel van hun kasstroom om te investeren in chips van Nvidia. Ze lenen dus niet om te investeren, maar gebruiken de kasstroom of de kasposities om te investeren. Wat dat betreft heeft de hogere rente alleen indirect een effect op de investeringen. Nu is er in de koersprestatie van de overige zes aandelen in de Magnificent Seven wel grotere verschillen dan vorig jaar. Zo blijven Apple en met name Tesla achter, voor sommigen een reden om te stellen dat deze twee bedrijven niets van doen hebben met kunstmatige intelligentie. Het tegendeel is waar.

Apple

Aankondigingen over de AI-investeringen van Apple zijn voornamelijk beperkt gebleven tot berichten in de media en toezeggingen van CEO Tim Cook, die in februari beloofde dat AI “invloed zal hebben op elk product en elke service die we hebben”. Maar Apple komt zelden als eerste met een nieuw product. Voordat Apple in 2007 met de iPhone kwam, domineerde Blackberry de smartphonemarkt. Tablets bestonden al tientallen jaren voordat de iPad in 2010 op de markt kwam. En de Apple Watch kwam pas nadat andere bedrijven zoals Sony en Samsung zich op de markt voor wearables begonnen te begeven. Toch zal Apple waarschijnlijk geen inkomsten krijgen rechtstreeks uit AI, maar komt de extra omzet via bijvoorbeeld de iPhone. Op zich is dat relatief eenvoudig. Introduceer dit najaar de iPhone 16 waarop AI in de vorm van Siri 2.0 werkt en stel dat dit niet beschikbaar is voor de voorgaande 15 modellen.

Tesla

Waar Tim Cook niet de grote AI-promoter is, is Elon Musk juist zeer uitgesproken over AI. Musk is zelfs één van de oprichters van OpenAI. Musk was ook mede-eigenaar van Paypal, nadat hij daarvoor het online betaalplatform X.com had opgericht. Musk gaat zelfs zo ver om te stellen dat banen zullen verdwijnen en dat er alleen nog maar hobby’s overblijven. Volgens Jensen Huang van Nvidia loopt Tesla zelfs ver vooruit waar het gaat om zelfrijdende voertuigen. Tesla is dan ook een grote klant van Nvidia. Alleen op basis van deze technologie is de huidige waardering van Tesla te rechtvaardigen. Het meest populaire beroep onder mannen in de wereld is chauffeur en op het moment dat zelfsturende auto’s  (en vrachtwagens) dat overnemen is opeens een groot deel van de wereldbevolking werkloos. Overigens zijn de Chinezen op dit gebied ook ver, wellicht één van de reden waarom Tesla gaat samenwerken met Baidu.

Opwaarts potentieel door hype

De Magnificent Seven zijn dus niet meteen verworden dot de Super 6, Phenomenal 5 of de Fabulous 4. Het gewicht van de zeven aandelen in de S&P 500 is inmiddels gestegen tot boven de 31 procent. Dat betekent ook dat de grootste aandelen in de S&P het nog altijd beter doen dan het gemiddelde. Alleen kan er dit jaar minder goed van een hype worden gesproken dan vorig jaar. Toch zijn alle ingrediënten voor een hype nog altijd aanwezig. Er is sprake van een paradigmawisseling met een grote belofte in de toekomst. Daarnaast is het AI-beleggingsthema duidelijk aan het verbreden en zullen centrale banken (vooralsnog buiten de Federal Reserve) vanaf volgende maand beginnen om de rente te verlagen. Waarderingstechnisch kunnen ook deze aandelen verdubbelen om in de buurt te komen van hype-waarderingen. Normaal gesproken wordt een verbreding van de markt gezien als een gezonde ontwikkeling. In dit geval kan een verbreding ook worden gezien als het einde van de AI-hype.

Invloed op economie en beurs

De impact van kunstmatige intelligentie is groter dan de komst van het internet of de iPhone. Bovendien gaat de implementatie van deze technologie veel sneller dan voorheen.  Die versnelling wordt mede mogelijk gemaakt door de hype waardoor kunstmatige intelligentie bovenaan elke bestuursagenda staat, net zoals de dotcomhype heeft gezorgd voor een versnelling van de investeringen op het gebied van (mobiel) internet. Zonder dotcomhype hadden we veel langer moeten wachten op onbeperkt mobiel internet tegen een vaste lage prijs. De productiviteitswinsten van kunstmatige intelligentie zijn ook groot. Waar de productivititeitswinst van de iPhone wellicht deels verloren is gegaan aan Gangnamstyle op Youtube en de vele Tiktok-filmpjes, zorgde de productiviteitswinst van het internet in de jaren negentig voor de hausse op de aandelenmarkt en het sprookje van Goudhaartje. Nu zowel de productiekant als de dienstenkant in snel tempo profiteert, kan daardoor de economische groei extra meevallen en de inflatie en daarmee de rente juist lager uitkomen, een Uber-Goldilocks derhalve.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

 

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.