Cross

Crypto-infiltratie

januari 14, 2024

Crypto-Infiltratie

Cryptovaluta zijn onderdeel geworden van het financiële systeem. De grote vraag is of dit een vloek of een zegen is voor deze nieuwe beleggingscategorie. In één klap is de groep mogelijke investeerders sterk gegroeid. De totale marktkapitalisatie van alle cryptovaluta bij elkaar mag dan wel 1,6 biljoen dollar zijn, maar gecorrigeerd voor wat in vaste handen zit (of waar de oorspronkelijke investeerders de codes zijn kwijtgeraakt) is de omvang betrekkelijk klein. Dat betekent ook dat een beetje vraag de boel al in beweging kan zetten. En dat is in aanloop naar het besluit van de SEC ook al gedaan. Afgelopen halfjaar zijn de cryptovaluta sterk gestegen.  Mocht er meer belangstelling komen voor Bitcoin dan kan het snel gaan.

crypto-infiltratie

Bitcoin-infiltratie

Tegelijkertijd was de kracht van de Bitcoin (althans zo stelt men zelf) dat het geen onderdeel is van het traditionele (gecentraliseerde) systeem, maar dat alles gedecentraliseerd werd afgehandeld. Nu Bitcoin onderdeel is geworden van dat systeem verdwijnt een deel van de aantrekkingskracht voor de oorspronkelijke investeerders. Geleidelijk zullen cryptovaluta nu onderdeel worden van beleggingsportefeuilles, wat ook betekent dat er in de verre toekomst wellicht een bail-out van de Bitcoin vereist is. Gary Gensler blijft benadrukken dat de SEC door de rechter is gedwongen en dat het geen goedkeuring hiervoor heeft gegeven.

Meer liquiditeiten

Voorlopig heeft de introductie van de Bitcoin-ETFs geen einde gemaakt aan de instroom richting liquiditeiten. Nog altijd blijft die stijgen. Dat zou doen vermoeden dat beleggers zeer terughoudend zijn geworden, maar ze zijn eerder euforisch. Het heeft meer te maken met de vlakke of inverse rentecurve waardoor de vergoeding op kortlopend papier (sparen) relatief hoog is. Als de kans op een recessie (en een dalende rente aan de lange kant) door de zachte landing dan ook nog eens afneemt, is het begrijpelijk dat deze post liquiditeiten stijgen. Tegelijkertijd kan een dalende beleidsrente deze relatief omvangrijk pot geld wel in beweging zetten, waarna deze spaarders/beleggers waarschijnlijk op zoek gaan naar de volgende veilige haven. Het is een rol die zelfs de Magnificent Seven zich afgelopen jaren heeft aangemeten.

Het jaar 2024

Het jaar 2024 kan een goed jaar zijn voor beleggers. De rente daalt waarbij de inflatie waarschijnlijk positief (dus lager dan verwacht) kan verrassen en waarbij de economische groei waarschijnlijk positief (dus hoger dan verwacht) kan verrassen. Een belangrijke factor bij deze ontwikkeling is de productiviteit. Die stijgt om  verschillende redenen, maar investeringen spelen daarbij een belangrijke rol. Die investeringen zijn ook goed voor de bedrijfswinsten en mogelijk ook de reden dat winstmarges hoger zullen uitkomen dan nu wordt verwacht. Reken bij de Magnificent Seven ook nog eens dat alle zeven, behalve Amazon, meer dan 40 procent van hun omzet buiten de VS behalen. Ze krijgen nu dus ook steun van de zwakkere dollar.

10 verrassingen

Dit jaar geen 10 verrassingen van Byron Wien, maar er zijn nog wel enkele copycats die ook nog wel een lijst met 10 verrassingen willen publiceren. Wien stond in de jaren negentig aan de basis van het ijs-scenario (deflatie) als tegenspeler van Stephen Roach die vooral ingezet had op het vuur-scenario (inflatie). Gelet op de ontwikkeling van de afgelopen decennia kreeg Wien gelijk, maar kon Roach de afgelopen jaren zijn gelijk halen.  Het scenario voor de komende jaren zou wel eens passen in het scenario van de tweede helft van de jaren negentig, al zijn er ook mensen die een analogie zien met de roaring twenties. In beide gevallen extreem positieve scenario’s voor financiële markten.

Als alle mogelijke verrassingen onder elkaar worden gezet, zou de impact van liquiditeit wel eens de grootste verrassing van het jaar kunnen worden. Liquiditeit op financiële markten wordt als factor vaak onderschat. Liquiditeitsgedreven bull-markten zijn erg krachtig en zorgen vrijwel altijd voor zeepbellen. Die liquiditeit is in korte tijd sterk verbeterd. Vroeger werd dan gekeken naar de M3-groei of naar de monetaire kwalitatieve en kwantitatieve maatregelen. Tegenwoordig wordt de ontwikkeling van de liquiditeit afgelezen uit de financial conditions index. Die index is in korte tijd (2 maanden) sterk verbeterd.

 

Risico’s

Natuurlijk stijgt de beurs niet als er geen wolkje aan horizon zit. Een opgaande aandelenmarkt beklimt nu eenmaal een muur van angst. Geopolitiek lijkt er aan risico’s geen gebruik. Taiwan zet dit weekend de relatie met China op scherp door opnieuw een regering te kiezen die niet op de hand is van Peking.  In het Midden-Oosten is er inmiddels sprake van een echte oorlog op meerdere fronten, al zal de impact op de wereldeconomie voor wat betreft logistieke problemen veel minder groot zijn dat tijdens de coronacrisis. Komende week starten de Amerikaanse presidentsverkiezingen, wellicht dat het zeer slechte weer in Iowa nog voor verrassingen kan zorgen.

 

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.