Cross

Covid China

januari 1, 2023

Bijna drie jaar had China een zero-covid-beleid met omvangrijke lockdowns, uitgebreide testen en zware quarantaineverplichtingen. In korte tijd is dat allemaal voorbij. Waar eerst de strenge maatregelen de Chinese economie raakten, dreigt nu de snelle opening de Chinese economie lam te leggen. Zelfs Xi Jinping erkende op oudjaarsavond dat er problemen waren met het nieuwe beleid, redelijk uniek voor een Chinese leider waar het traditie is om vooral niet over fouten te praten. Xi gaf aan dat het geen gemakkelijke reis is geweest en hoopte op betere tijden in de toekomst. Afgelopen week werden de laatste restricties (waaronder het verbod op internationale reizen) afgeschaft. Xi riep op tot eenheid en erkende daarmee de demonstraties tegen het zero-covid-beleid in november. Volgens hem is China een groot land waardoor het vanzelfsprekend is dat mensen in China verschillende opvattingen hebben. Hijzelf streeft naar consensus door communicatie en consultatie. Vele tientallen miljoenen Chinezen zijn in korte tijd besmet geraakt en hoewel er officieel slechts enkele doden worden gemeld, laten beelden van ziekenhuizen en crematoria wat anders zien. Xi stelt dat hij sinds de start van de pandemie het Chinese volk en het leven van de individuele Chinees altijd voorop heeft gesteld, waarmee het bijna klonk alsof hij excuses maakt voor de recente stappen. In dezelfde toespraak gaf Xi aan dat de economie in 2022 is gegroeid tot 120 biljoen renminbi, ongeveer 17,4 biljoen dollar, een nominale groei van meer dan 4 procent. De officiële groeidoelstelling voor 2022 was 5,5 procent groei, de markt zat op 3 procent. De verwachtingen voor 2023 worden geleidelijk naar boven bijgesteld door het opengaan van de Chinese economie.

im-695256

De huidige coronavariant is zeer besmettelijk, maar gelukkig veel minder gevaarlijk. Het aantal slachtoffers begint steeds meer te lijken op een stevige griepgolf. Net als andere virussen is ook corona nu één van de ‘hazards of modern life’. Het virus is nu ook in China endemisch, iets wat vroeger of later onvermijdelijk zou zijn. Doordat veel mensen in een korte tijd besmet raken, mag er ook een duidelijke piek in ziekenhuisopnames en sterftegevallen worden verwacht. Tegelijkertijd wordt groepsimmuniteit daardoor in snel tempo bereikt. Net als in andere landen is er dan sprake van een intensieve, maar zeer korte golf. Natuurlijk is het door de vele besmettingen mogelijk dat er een nieuwe en zelfs gevaarlijke variant uit muteert, maar waarschijnlijk is dat het virus steeds milder wordt. In andere landen zijn er juist nieuwe coronarestricties bijgekomen, voornamelijk voor reizigers uit China. In de Verenigde Staten zijn nu officieel meer dan 100 miljoen inwoners besmet (geweest) met het virus.

Scherm­afbeelding 2023-01-01 om 14.53.58

Deze golf in China zal waarschijnlijk snel passeren met een piek in januari en een snelle daling in februari en dan kan ook het consumentenvertrouwen snel herstellen. Ook in China hebben consumenten uitgebreid kunnen sparen in de afgelopen drie jaar. Ook daar zal het na de opening druk zijn in de horeca, op de vliegvelden, in de casino’ van Macau.

Scherm­afbeelding 2023-01-01 om 16.08.44

Veel huishoudens hebben gedurende de pandemie ook veel aankopen uitgesteld, met name big-ticket-items. Op korte termijn hebben de vele besmettingen ook een negatief effect op de vastgoedmarkt, maar zodra het aantal infecties gaat dalen, is er ruimte voor herstel. De overheid komt dit jaar met meer maatregelen om de vastgoedmarkt vlot te trekken. Ook zonder die maatregelen kan de Chinese vastgoedmarkt dit jaar met zo’n 5 tot 10 procent groeien.

FkqguMJWYAElD1Q

De Chinese economie zal zelf dit jaar met meer dan 5 procent kunnen groeien, waarbij er extra upside zit in het moment van volledig opengaan van de economie. Daarmee voegt China meer toe aan de wereldeconomie en dan hetzelfde China dat tien jaar geleden groeide met 10 procent.

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.