Cross

Strijd China over rug beleggers

augustus 13, 2023

De Amerikanen schrikken er niet voor terug om de financiële marken in te zetten als wapen. Eerder deden ze dat ook al met de dollar. Dat was geen probleem zolang het landen als Venezuela, Soedan of zelfs Iran betrof, maar met Rusland is er toch wel wat gewijzigd, gelet op de vele discussies op Amerikaanse televisie over de dedollarisering van de wereldeconomie. Nu raakt het conflict tussen China en de Verenigde Staten opnieuw beleggers. Het wordt Amerikanen verboden om in bepaald tech-bedrijven te beleggen die banden hebben het Chinese volksleger. Nu loopt er in een land als China altijd en lijntje tussen de overheid en bedrijven, dus die koppeling is snel gemaakt.

China in wereldeconomie

Verbod om te beleggen in Chinese bedrijven

Afgelopen woensdag kwam Biden met een verbod op beleggingen in Chinese bedrijven die bezig zijn met quantum computers, met high-tech-chips en met kunstmatige intelligentie. Daarmee probeert de regering Biden te voorkomen dat China te veel voorsprong krijgt op dit gebied. Dit raakt niet eens zozeer de beursbedrijven, maar dit keer vooral private equity en venture capital. Overigens is dit geen puur Amerikaans fenomeen. Ook in Nederland is het bij wet verboden om in bedrijven te investeren op het gebied van controversiële wapens, al lijken die regels na oorlog in Oekraïne wel verouderd. De Amerikanen zijn in dit geval een andere mening toegedaan.

Conflict China Verenigde Staten raakt beleggers

De index als wapen

Door deze politieke bemoeienis met financiële markten is ook beleggen in de index niet meer een belegging in de markt. De Amerikaanse overheid heeft een grote invloed op de bouwers van indices, zoals MSCI of Standard & Poor’s. Nog niet zo lang geleden hadden deze partijen ambitieuze programma’s om steeds meer Chinese aandelen op te nemen in wereldindices, maar de laatste tijd worden die plannen geruisloos op de lange baan geschoven. Feitelijk is hier de index ingezet als wapen. Ook hier raakt het conflict China Verenigde Staten de beleggers.

ASML marktaandeel ChinaConflict China Verenigde Staten raakt beleggers

Overigens is China niet eens zozeer op zoek naar Amerikaans geld, maar uiteraard wel naar Amerikaanse kennis. In veel gevallen betekent dit dat China alles op alles moet zetten om zelf die kennis te vergaren en feitelijk is dat niet meer dan een kwestie van tijd. Ook het verbod van de Amerikanen om de high-tech machines van ASML te leveren aan China, laat China geen andere mogelijkheid dan deze technologie zelf te ontwikkelen. Daarmee verliezen de Amerikanen elke controle op deze ontwikkeling. De kennis rondom ASML, ontstaan in de laboratoria van Philips en vervolmaakt dankzij vele Brabantste tech-bedrijven, mag dan uniek zijn in de wereld, maar met geld en de autonome drive kunnen zaken soms snel veranderen.

 

Han Dieperink, Chief Investment Strategist

 

disclaimer

 

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.