juli 14, 2020
Mike Janssen: ondernemen met een Boeddhistische insteek
Ondernemer Mike Janssen (52) groeide op in Limbricht, studeerde Technische Computerkunde en Bedrijfskunde maar zag al snel dat zijn kracht niet lag in de technische uitvoering: hij wilde mensen verbinden. In 1998 werd Mike managing partner bij Intertec Recources en in 2003 verkocht hij zijn aandeel in het bedrijf. Dit gaf de ruimte voor nieuwe ondernemingen maar ook om samen met het gezin de wereld te verkennen, bij voorkeur per fiets.
“Ik ben erg gesteld op mijn vrijheid. Als je de vrijheid hebt om te doen waar je goed in bent, kun je pieken op de momenten dat het nodig is. Wanneer je weet dat het juiste moment is aangebroken? Dat is een beetje feeling en een beetje geluk. Ik heb het geluk gehad dat ik de juiste mensen met de juiste financiële middelen tegenkwam, toen ik net begon met ondernemen.” Mike is een zondagskind maar natuurlijk kwam niet alles vanzelf. “Mensen zeggen wel eens: “Jij hebt makkelijk praten want je hebt een reservepotje.” Ze zien dan niet dat ik hard heb gewerkt voor dat potje. Boeddhisten geloven dat iedereen in potentie gelijk is maar dat karma bepaalt welke talenten je meekrijgt. Het is vervolgens aan jezelf om iets met die talenten te doen. Elke euro die ik bezit heb ik zelf verdiend.”
Mike begon zijn carrière bij Randstad Poly Techniek in Eindhoven. Twee jaar later startte hij Intertec Recources, samen met een compagnon. Mike specialiseerde zich in detachering, werving en selectie van technische mensen, met name ICT specialisten. Bij het UWV en Fastflex werkte hij vervolgens ook binnen het ICT domein. “De kracht van een bedrijf zit in de mensen: de juiste mensen op de juiste plek. Wanneer mensen doen wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn, is hun motivatie intrinsiek. Dat is bijna altijd een formule voor succes.”
In 2015 richtte Mike samen met een partner het bedrijf Zuydermarkt op, intermediair tussen bedrijven en zelfstandigen in de ICT branche. Daarnaast opende hij in 2018 MikeBikes in Kuala Lumpur: een ‘teruggeef project’, om de lokale economie te stimuleren. Mike: “Ik reis graag samen met mijn gezin. Toen we in 2013 in Maleisië waren kwamen we in contact de minister van Toerisme en er ontstond een bijzondere vriendschap. Toen de minister mij bezocht in Nederland, merkte hij op dat iedereen hier alles op de fiets doet. Zo ontstond het idee om een fietsbedrijf te beginnen in Maleisië.”
MikeBikes is inmiddels up-and-running. Toeristen worden door lokale gidsen rondgeleid in Kuala Lumpur. Gidsen worden met hulp van MikeBikes opgeleid tot gecertificeerde tourguides, waardoor hun toekomstperspectief wordt verbreed. “Ik wil met dit bedrijf iets teruggeven aan de lokale bevolking maar ook een brug bouwen tussen Nederland en Maleisië. Zo werkt MikeBikes in Sittard en Geleen samen met Medisch Centrum Zuyderland en de sociale werkplaats De Graasj. Oude fietsen worden hier opgeknapt en naar Maleisië vervoerd. Vervolgens worden ze gebruikt door leerlingen van een vluchtelingenschool.”
Mike vertelt gepassioneerd over zijn buitenlandse onderneming en over hoe de Aziatische manier van leven en werken, zo goed bij hem passen. “Alles draait om mensen en de juiste verbindingen maken. Zo is het eigenlijk ook gegaan tussen mij en Auréus. Toen ik mijn aandelen in Intertec Recources verkocht, kwam er een geldbedrag vrij dat ik wilde beleggen. Dat deed ik eerst via een ander bedrijf, waar Marcel van Pol mijn contactpersoon was. We hadden meteen een prettige klik en ik vertrouw op zijn vakmanschap. Toen Marcel bij Auréus ging werken ben ik met hem meegegaan. Het kan me niet schelen welke bedrijfsnaam ergens boven staat, als ik maar het gevoel heb dat iemand op een oprechte en gepassioneerde manier zijn werk doet.”
Verwarring over inflatie en markten. Door de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zijn vraag en aanbod verstoord en daarmee ook de cyclus.
Meer lezenDe kans op een recessie in 2024 neemt snel toe en daarvoor zijn ten minste 5 argumenten aan te dragen. Toch hoeft dit geen negatief scenario te zijn voor beleggers.
Meer lezenFamilievermogen over generaties. De vloek van de derde generatie kan voorkomen worden met het achtste wereldwonder.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek