Cross

Cliënt aan het woord: Herman Molenaar

oktober 20, 2022

Herman Molenaar: “zonder duurzaamheid geen continuïteit”

 

Na zijn accountancy opleiding werkte Herman Molenaar zich binnen Stork op van assistent auditor naar unit director Finance en Operations. Van 2007 tot dit jaar werkte hij als managing director en CFO aan de groei van Vanderlande Industries, wereldmarktleider in geautomatiseerde processen voor onder andere vliegvelden, magazijnen en pakketdiensten. In januari 2022 nam Herman afscheid van Vanderlande om aan de slag te gaan als zelfstandig adviseur en voorzitter van de ondernemingsvereniging Meierijstad. Zijn primaire drijfveer is duurzaamheid.

 

“Ik verzamel stripboeken en kan erg genieten van de verhalen van Ollie B. Bommel en Tom Poes. Heer Bommel die het beste voor heeft met de wereld, graag de leiding neemt maar eigenlijk geen idee heeft hoe. Gelukkig krijgt hij hulp van Tom Poes die wél de juiste kennis in huis heeft. De intenties van Heer Bommel zijn echter goed en daar gaat het om. Samen komen ze er altijd uit. Wat mij betreft zouden we vaker naar Ollie B. Bommel en Tom Poes mogen luisteren, in het bijzonder wanneer het gaat over duurzaamheid.”

 

“Als ik ’s ochtends wakker word schieten er allerlei gedachten door mijn hoofd. Ideeën maar ook zorgen. Al mijn hele leven schrijf ik die gedachten op en zo’n twaalf jaar geleden viel het me op dat ál mijn zorgen gingen over zaken als klimaat, circulariteit en omgaan met energie. Jarenlang dacht ik dat ik daar geen invloed op had, maar door me te verdiepen in de materie realiseerde ik me dat dat onzin was. Ik kon er wél iets aan doen. Sindsdien is duurzaamheid de rode draad in alles wat ik doe en ben ik er heilig van overtuigd dat bedrijven niet kunnen voortbestaan zonder duurzaam ondernemerschap.”

 

Herman geeft door het hele land presentaties en lezingen over duurzaam ondernemen. Hij adviseert Raden van Advies en Raden van Toezicht op het gebied van duurzaamheid en is als voorzitter van Platform Ondernemend Meierijstad actief betrokken bij het collectief verduurzamen van bedrijven in Oost-Brabant. In ons gesprek benadrukt Herman dat hij geen wetenschapper of duurzaamheidsexpert is, maar dat hij inmiddels precies weet hoe organisaties kunnen veranderen om duurzamer te worden. Veranderingen die in zijn ogen móeten plaatsvinden. “Ik geef mensen vaak de opdracht om een brief te schrijven aan hun kinderen en kleinkinderen. Schrijf eens op wat jíj eraan hebt gedaan om de wereld een betere plek te maken voor hen. Zo’n brief is een perfecte stok achter de deur omdat het je dwingt om problemen én oplossingen concreet te maken.”

 

Voor mensen die liever afwachten heeft Herman een duidelijke boodschap: “of je nu wel of niet gelooft dat het klimaat verandert of dat grondstoffen op raken: je zult hoe dan ook aan de slag moeten met duurzaamheid. Als ondernemer om de continuïteit van je organisatie te waarborgen en als mens omdat het je plicht is naar toekomstige generaties. Als je vindt dat er eerst meer bewijs moet komen, dat regelgeving opnieuw moet worden bekeken, of dat je nóg meer tijd nodig hebt, dan ben je in mijn ogen iemand die wegloopt van z’n verantwoordelijkheden.”

 

Herman merkt dat steeds meer mensen aan de slag willen met duurzaamheid, maar vaak niet weten waar ze moeten beginnen. Aan lezers van deze nieuwsbrief wil hij kwijt: “Laat je adviseren en begin gewoon. Hulp inschakelen is geen zwakte maar júist een kracht. Er zijn in Nederland veel mensen die verstand hebben van verduurzamen en om je heen zijn er allerlei organisaties die hun kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid met je willen delen. Denk aan Ollie B. Bommel en Tom Poes. Als de intentie goed is gaat het lukken, maar we moeten het samen doen.”

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.