Cross

Cliënt aan het woord | Daan Sweegers

januari 25, 2024

Net als zijn vader en grootvader heeft Daan Sweegers, woonachtig op het Strijp-S terrein in Eindhoven, een bijzonder bedrijf weten op te bouwen in de metaalbewerkingssector. Dameco Plating, dat staat voor ‘Daan met collega’s’, is gespecialiseerd in een aantal revolutionaire oppervlaktebehandelingen. Ze zijn koploper in de markt qua innoverende technieken, maar óók qua duurzaamheid. Voor Daan gaan die waardes namelijk hand in hand.

 

“Net na de oorlog werkte mijn opa voor Philips. Hij maakte logistieke middelen voor ze en runde een eigen metaalbewerkingsbedrijf. Toen oppervlaktebehandelingen steeds belangijker werden om ervoor te zorgen dat producten langer mee konden, begon hij zijn eigen producten thermisch te verzinken. Toen mijn vader rond 1970 in het bedrijf kwam werken, werd hij verliefd op deze techniek. Uiteindelijk heeft mijn vader het bedrijf van mijn opa verder uitgebouwd, waarbij hij zich specialiseerde in thermisch verzinken en poedercoaten.”

 

“Nadat ik de Ambachtsschool had afgerond, ging ik bij diverse bedrijven aan de slag om ervaring op te doen. In de weekenden en avonden werkte ik ook bij mijn vader. Omdat hij het belangrijk vond dat ik mijn zelfstandigheid behield en hij het ondernemen zelf nog te leuk vond om ermee te stoppen, ben ik op hetzelfde terrein een eigen bedrijf begonnen. Dit was het begin van mijn eerste bedrijf, Damo.  Ik verzorgde de montage van verzinkte en gepoedercoate producten en werkte veel samen met mijn vader’s bedrijf. Toen ik in 2003 de kans kreeg om een bedrijf deels over te nemen dat in elektronisch verzinken gespecialiseerd was, besloot ik de sprong te wagen. Dit werd uiteindelijk Dameco Plating.”

 

“Door de jaren heen bleven onze beide familiebedrijven veel samenwerken, nieuwe behandelingen ontwikkelen en innoveren en hebben we een mooie klantenkring weten op te bouwen. Inmiddels heeft mijn broer het bedrijf van mijn vader overgenomen en heb ik samen met hem het Centrum voor Verduurzamen opgericht. Dit label combineert eigenlijk alle oppervlaktebehandelingen die wij gezamenlijk te bieden hebben onder één noemer. We bundelen zo onze krachten en maken gebruik van elkaars kennis en expertise om ervoor te zorgen dat materialen een zo duurzaam mogelijke behandeling krijgen, waardoor ze zo lang mogelijk meegaan.”

 

“De metaalbewerkingssector staat niet bepaald bekend om haar duurzaamheid. Toch streven wij hier wel naar. We zijn altijd bezig met het verbeteren van onze behandelingen, wekken zo veel mogelijk elektriciteit op met zonnepanelen en een wkk-installatie en hebben sinds kort een innovatieve luchtzuiveringsinstallatie, wat niet alleen het arbeidsklimaat, maar ook de lucht die naar buiten gaat zuivert. We zijn met ons hele proces uniek in Europa.”

 

“Naast verduurzaming op technisch vlak, kijken we ook naar de menselijke kant van verduurzaming. Ik vind het belangrijk om in mijn werkzame leven aan de natuur, de toekomst van de wereld en aan de medemens te denken. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is dan ook iets wat ik vanzelfsprekend vind. Omdat een fijne werkplek essentieel is om prettig te werken, hebben we ons kantoor en de werkplaats zo fijn en sfeervol mogelijk ingericht, zodat iedereen hier ook goed en met plezier kan werken. Bovendien staat mijn deur altijd open voor iedereen, over alles kan gepraat worden. Ten slotte hechten we veel waarde aan een goede, duurzame relatie met onze klanten en partners. Zo kennen we de chauffeurs die producten langsbrengen en zorgen altijd dat klanten zich bij ons op hun gemak voelen. Dameco heeft geen vertegenwoordigers op de weg, via mond-tot-mond-reclame spreken mensen immers vanzelf rond of ze tevreden zijn of niet. Klanten, collega’s en andere partners zijn de ambassadeurs van ons bedrijf en als de kwaliteit en de sfeer goed zijn, komt de rest vanzelf, daar geloof ik heilig in.”

 

“Die menselijke klik vind ik ook bij Auréus. Zakendoen met Auréus voelt goed. Een paar jaar geleden kwam ik tijdens een netwerk-event Michiel van Schagen van Auréus tegen. Hij was al een bekende van mij en we raakten aan de praat over beleggen voor de lange termijn bij Auréus. Ik krijg eerlijk advies, ze gaan verantwoord om met mijn beleggingen en komen hun afspraken altijd na. Deze waardes vind ik zelf heel belangrijk en die zie ik gelukkig terug bij Auréus. Ze gaan gewoon netjes om met mijn geld en daardoor kan ik met een gerust hart mijn onderneming runnen!”

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.