Cross

Chinese toenadering

april 7, 2024

Chinese toenadering

De Chinese economie en de Amerikaanse economie zijn sinds de toetreding van China tot de Wereldhandelsorganisatie in 2001 sterk met elkaar vervlochten. Waar de koude oorlog met de Sovjet-Unie economisch nagenoeg geen impact had, is China in economisch opzicht een belangrijk verlengstuk van de Amerikaanse economie. Uit recente data blijkt weliswaar dat de handel tussen beide landen is afgenomen, maar Amerikaanse bedrijven zijn nog altijd sterk afhankelijk van China. Zonder China zouden bedrijven als Apple, Wal-Mart en Nike niet meer bestaan. In China staan immers de fabrieken van de wereld.

Chinese export

Ontmoeting Biden-Xi

Er zijn 1.956 Amerikaanse bedrijven actief in China, meer dan in Duitsland, Frankrijk, Japan of zelfs in geheel Zuid-Amerika. Die Amerikaanse bedrijven hebben in China 1,2 miljoen mensen in dienst en zetten daar bijna 500 miljard dollar om. Andere Aziatische landen worden wel gezien als alternatief voor China, maar voorlopig is er geen afzetmarkt zo groot als die van China. Het is dus in het belang van beide landen dat de onderlinge relatie niet verder verslechteren zal. Vorige week hebben president Biden en Xi Jinping voor het eerst sinds november vorig jaar uitgebreid met elkaar gesproken over zaken als Taiwan, kunstmatige intelligentie en veiligheid. Beide landen willen de banden aanhalen en willen ook terug naar regelmatig overleg op het hoogste niveau. Sinds november hebben beide legers weer contact met elkaar en wordt er gewerkt aan het terugdringen van de export van Fentanyl uit China.

Janet Yellen in Chin

Xi Jinping stuurt aan op meer stabiliteit en pleit voor ‘geen conflict’ en ‘geen confrontatie’, Biden stuurt aan op een duurzame uitwisseling op regeringsniveau. Beide leiders willen vaker contact. Dit weekend zien Janet Yellen en He Lifeng elkaar in Guangzhou en gaat het over de economie. De Amerikanen vrezen dat de overcapaciteit in de Chinese industrie zal zorgen voor het dumpen van Chinese producten op Amerikaanse markt. Ook gaan er veel Chinese goederen naar Rusland en kan China goedkoop grondstoffen inkopen uit Rusland. Het beleggerssentiment ten aanzien van China is nog altijd zeer negatief. Dit sentiment in combinatie met de (extreem) lage waardering zorgt er voor dat Chinese aandelen nu even geliefd zijn als Amerikaanse aandelen in de jaren dertig of Japanse aandelen na het uiteenspatten van de dubbele zeepbel eind jaren tachtig. Het kan verkeren.

Chinese toenadering

Chinese aandelenrally

Het waarderingsgat tussen Chinese aandelen en aandelen buiten China, maar met wel een grote exposure naar China is de afgelopen jaren fors groter geworden. Daarvoor werden deze bedrijven veel meer gekoppeld aan de onderliggende fundamentele ontwikkeling, maar die tijd lijkt voorbij. Er zijn meerdere Chinese aandelen die beneden de netto-kaspositie noteren, kennelijk omdat beleggers de overtuiging hebben dat dit geld uiteindelijk ten goede komt aan de Chinese staat. Toch is er in het jaar van de draak sprake van enig koersherstel. Dat heeft ook te maken met de inspanningen van Peking om economie en beurs te stimuleren, maar tot op heden worden die maatregelen gezien als ‘te weinig’ of als ‘te laat’. Toch zijn de doelstellingen (5 procent groei en 12 miljoen nieuwe banen dit jaar) ambitieus, zeker in het licht van de forse krimp in de vastgoedsector.

Verder herstel waarschijnlijk

Toch lijkt het politbureau zich wel te realiseren dat er zonder zowel binnenlandse en buitenlandse bedrijvigheid de Chinese economie zich onvoldoende zal ontwikkelen om welke doelstelling dan ook te realiseren. De meest macro-economische indicatoren wijzen inmiddels op een voorzichtig aantrekkende economie. Met name de expansie bij bedrijven valt op, terwijl de binnenlandse bestedingen wat achterblijven bij de verwachtingen. Voorlopig exporteert China nog deflatie, maar het is niet zo erg als rondom de millenniumwisseling, de Grote Financiële Crisis en gedurende de coronapandemie. Tot slot zit er nog weinig leven in de huizenmarkt, maar ook daar lijkt het ergste toch wel achter de rug. Dankzij de extreem laaggespannen verwachtingen kan de Chinese beurs alleen nog verder zakken in het meest zwartgallige scenario. Elke beter scenario zal zorgen voor koersherstel.

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

 

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.