Cross

Chinese sneeuwballen

januari 28, 2024

Chinese sneeuwballen

De Chinese premier Li Qiang wil de aandelenmarkt stabiliseren. Over het algemeen vallen dergelijke maatregelen onder de noemer ‘Kurieren am Symptom’, nog even afgezien of de woorden ook omgezet zullen worden in daden. Dergelijke ingrepen hebben alleen effect als koersen geen afspiegeling zijn van de onderliggende fundamenten, maar bijvoorbeeld onder druk staan door speculatie. Een mooi voorbeeld in dit kader is het opkopen van 15 procent van de marktkapitalisatie door de autoriteiten van Hong Kong gedurende Azië-crisis. Er wordt toen gespeculeerd tegen de koppeling van de Hong Kong dollar aan de Amerikaanse dollar, tegen de rente in Hong Kong en op de aandelenmarkt van Hong Kong. Allemaal zonder resultaat, mede dankzij de ingreep van de autoriteiten. Bij Chinese aandelen nu is het een combinatie van speculatie en fundamenten.

Chinese sneeuwballen

Outflow uit China

In het derde kwartaal van vorig jaar stroomde er voor het eerst deze eeuw per saldo geld uit Chinese aandelen. Dat heeft te maken met de relatie tussen de VS en China, maar ook met de maatregelen in China tegen Chinese bedrijven in de afgelopen jaren. De Chinese economie kampt met onderbesteding, onder meer omdat een groot deel van het spaargeld vastzit in de Chinese huizenmarkt. Door de aanpak van de projectontwikkelaars gaat het niet alleen moeizaam op de huizenmarkt, maar ook met alle toeleveranciers daaromheen die gepositioneerd waren op sterke groei. Doordat consumenten terughoudend zijn, is er sprake van deflatie en een oplopende werkloosheid. Op zichzelf een typisch geval van onderbesteding dat de overheid kan repareren door meer te besteden. China wil dit niet omdat het daarmee te veel op het Japan van veertig jaar terug zou gaan lijken.

Prioriteit Chinese overheid

De prioriteit van de Chinese overheid ligt niet langer bij de economie. De nadruk ligt meer op autonomie. Verder vraagt de strijd met de VS veel aandacht. Verder is China bezig aan een spectaculaire groei op het gebied van alternatieve energie en is het inmiddels de grootse exporteur van elektrische auto’s, maar die acties dragen maar net voldoende bij om de neergang in vastgoed te compenseren. Hoewel er wel steeds meer sprake is van coördinatie om de economie te stimuleren is het nog altijd te weinig, te laat.

Snowballs

De speculatie zit niet alleen in vertrekkende buitenlanders die geld onttrekken uit China, maar ook in gestructureerde producten, zogenaamde snowballs.  Feitelijk zijn dit een soort autocallables met een cumulerende rentevergoeding tussen de 12 en de 20 procent, mits de onderliggende index maar boven een bepaald niveau blijft. Dit zijn de opvolgers van de wealth-management-products dat feitelijk rechtstreeks financieringen waren aan zwakkere bedrijven. De onderliggende indices die in dit geval vaak worden gebruikt zijn de CSI 500 en de CSI 1000. Op moment dat de koersen dalen, werkt dat bij deze indices als een soort verliesversneller. Wat dat betreft heeft een antispeculatiemaatregel zoals het opkopen van 2 biljoen yuan aan aandelen zin.

Extreme H-discount

Voor wat betreft sentiment en waardering lijkt het moment gekomen op in te stappen. De Hang Seng-index staat 30 procent lager dan 10 jaar geleden en sloot de afgelopen vier jaar op rij lager.  De H-aandelen (red chips) in Hong Kong hebben een forse discount ten opzichte van A-aandelen. Hong Kong zelf is ongelofelijk goedkoop. Er zijn verschillende aandelen met een negatieve enterprise value. Dan is de kaspositie dus groter dan de marktkapitalisatie.  De koers/winstverhoudingen zijn laag en 4 keer de kasstroom is een heel normaal waarderingsniveau.

Beleg parallel aan de Chinese overheid

In China is het belangrijk om parallel aan de (intenties van de) Chinese overheid te beleggen. Die overheid probeert vooral een betere positie in de wereldeconomie te realiseren en wil vooral minder afhankelijk worden van de Amerikaanse dollar. Verder wil die overheid uiteraard aan de macht blijven en kan het daarom geen demonstratie van miljoenen Chinezen op het plein van de Hemelse Vrede accepteren. Vandaar ook de behoefte om de inflatie te controleren (volgens Marx kan met name inflatie zorgen voor een revolutie). Er zijn maar relatief weinig Chinezen die beleggen op de beurs. Wat China wel wil is een relatief sterke eigen munt als alternatief voor de dollar. Daarom wil Peking het liefst een diepe en liquide kapitaalmarkt voor Chinese staatsobligaties, zodat andere landen veilig hun reserves kunnen aanhouden in renminbi. In de afgelopen tien jaar was dat het geval. Toch is de Chinese renminbi nog goedkoop, gezien de extreem sterke exportpositie van China.

Liever Chinese obligaties dan aandelen

Vooralsnog ligt de focus van zowel de Chinese overheid meer op een sterke obligatiemarkt dan op een sterke aandelenmarkt. De Chinese obligatiemarkt is dan ook niet voor niets de best presterende obligatiemarkt over de afgelopen tien jaar. Hier geen monetaire gekte met kwantitatieve verruiming of negatieve rentes. Datzelfde kan van de Chinese aandelenmarkt niet worden gezegd. Wat dat betreft is China het spiegelbeeld van de Verenigde Staten. Na zo’n lange periode van outperformance voor Amerikaanse aandelen, maken veel beleggers de fout dat dit altijd zo zal blijven. De geschiedenis leert dat er ook lange periodes van underperformance voor Amerikaanse aandelen zullen komen. Met de laatste stappen is het moment van een draai dichterbij gekomen, maar waarschijnlijk zijn er in het binnenkort te starten jaar van de houten draak meer maatregelen nodig. Vooralsnog ligt in China de voorkeur op Chinese staatsobligaties.


Han Dieperink, Chief Investment Officer


Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.