Cross

Chinese beloftes

mei 28, 2023

De heropening van de Chinese economie gaat voor veel beleggers minder voortvarend dan eind vorig jaar werd verwacht. De cijfers over april laten duidelijk een afkoeling zien. Zo vertraagde de export in renminbi van 23 procent groei naar 16,8 procent groei. De investeringen daalden van 4,7 procent groei naar 3,9 procent groei, de bouw krimpt nog altijd en de kredietverlening vertraagde wat, van 9,6 procent naar 9,5 procent. Wel stegen de detailhandelsverkopen van 10,6 procent naar 18,4 procent, maar daar hielp de gunstige vergelijkingsbasis (vorig jaar april zat Shanghai in een lockdown). Vooral de ontwikkeling in de vastgoedsector helpt niet. De start van het jaar was goed, maar nu is er een terugval, vrijwel direct gevolgd door lagere staalprijzen en dalende prijzen van andere grondstoffen. Daardoor is er een brede teleurstelling over de kracht van het herstel die er zelfs voor zorgt dat er weinig vertrouwen is op een rebound in de tweede helft.

chart-May-28-2023-11-56-05-8565-AM

De hernieuwde afkoeling in de huizenmarkt is niet het gevolg van teruglopende sentimentsindicatoren onder consumenten. Het is meer dat de inhaalvraag in de voorgaande maanden is bevredigd. Een groot deel van de nieuwe funding gaat naar het afbouwen van bestaande projecten, dus niet naar nieuwbouw. Ontwikkelaars blijven ook terughoudend. Dat kan mogelijk ook ingegeven zijn door de invoering van een registratiesysteem voor vastgoed, mogelijk een voorbode van een belasting op vastgoed (in China wordt er op dit moment geen belasting op vastgoed geheven). Tegelijkertijd ligt de sleutel in de verdere groei van de Chinese economie in de vastgoedsector. Aangezien de overheid meer groei wil, zit er niet veel anders op om dit deel te stimuleren door goedkope leningen en minder belemmeringen.

Scherm­afbeelding 2023-05-28 om 13.54.10

Net als in Europa en de Verenigde Staten zorgt de heropening in China voor een grotere vraag naar diensten dan naar producten. Op de Chinese beurs is de dienstencomponent veel kleiner dan op de westerse beurzen. Dat compliceert natuurlijk de zicht op het herstel. Zo kwam PDD met veel beter dan verwachte cijfers en heeft Meituan het over een sterk herstel van de consumptie. Zelfs Xiaomi had beter dan gevreesde cijfers. Ondertussen is China hard op weg om de belangrijkste auto-exporteur in de wereld te worden en maakte het eerste in China gebouwde passagiersvliegtuig afgelopen week haar eerste vlucht. Minister Hoekstra bevestigde afgelopen week nog eens dat de Europese energietransitie onmogelijk te realiseren is zonder China en Saoedi-Arabië wil zich aansluiten bij de New Development Bank, inmiddels beter bekend als de Brics-bank. In de Verenigde Staten is er opeens veel aandacht voor de dedollarisering van de wereld.

FwuO4MFaYAIiQZX

Tijdens de toelichting op de kwartaalcijfers waren er meerdere bedrijven die teleurstelden en daarna wezen op tegenvallende ontwikkeling in China. Vaak bleek dat er gedurende de lockdowns zowel in de winkels als bij mensen thuis grote voorraden zijn aangelegd, mede gelet op de grote onzekerheid tijdens de lockdown of mensen uberhaupt wel op straat mochten. Nu die onzekerheid is weggenomen worden eerst de voorraden aangesproken en dat kan een verklaring zijn voor de tegenvallende ontwikkeling afgelopen maanden. Niet alle bedrijven waren negatief. Adidas zag positieve trends, nadat de voorraden waren uitgeruimd. Ook L’Oréal sprak over de voorraadcorrectie en het herstel dat daarop volgde. Volgens JD.com was het herstel vooral beperkt in de big-ticket items, maar volgde ook daar in april een herstel.

b51cc8_6a45365e4a894a2d96be3f82f86dcf2d~mv2

Het Chinese consumentenvertrouwen stond gedurende de coronaperiode op het laagste niveau in 30 jaar en is sindsdien herstellende. Reken op een verder herstel in de tweede helft van het jaar en dit keer zijn de verwachtingen rondom China laaggespannen. De overheid blijft nog steeds voorrang geven een herstel en groei van de Chinese economie. Tegelijkertijd blijft de waardering van de Chinese aandelenmarkt aantrekkelijk en is inflatie veel minder een probleem dan in de rest van de wereld.

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

 

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.