Cross

Chinees proefballonnetje

februari 5, 2023

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Antony Blinken, heeft afgelopen vrijdag zijn bezoek aan China uitgesteld nadat er een Chinese ballon was gespot boven de staat Montana.  De Chinezen geven aan dat het een afgedwaalde weerballon was, die toevallig opdook boven een basis van nucleaire raketten in de staat Montana. Nu was de ballon wit en daarmee lijkt het een weerballon, een transparante ballon is minder zichtbaar. Uiteindelijk werd de ballon voor de kust van Myrtle Beach neergehaald door de Amerikaanse luchtmacht. China protesteerde daar weer tegen en behoudt zich het recht voor om gepaste tegenmaatregelen te treffen.

83f8a1a56ee32ddab3485754937b8c52

Nu komt het wel vaker voor dat China kijkt hoever het kan gaan, ook om te zien hoe de tegenpartij reageert. Dan is de weerballon in dit geval dus een echte proefballon. Weerballonen bevinden zich hoog in de stratosfeer en gebruiken net als zeilschepen de winden op verschillende hoogtes om richting te kiezen. De Amerikanen hebben een eigen militair ballonnenprogramma met de naam COLD STAR (een afkorting van Covert Long Dwell STratospheric Architecture). Het is niet de eerste keer dat ballonnen worden gebruikt om te spioneren. In de jaren vijftig werden ze door de Amerikanen al gebruikt om foto’s te nemen van de Sovjet-Unie, ook met het excuus dat het een afgedwaalde weerballon was. Dat zorgde voor veel ophef bij de Russen, maar de resultaten vielen nogal tegen. De nieuwste ballonnen zijn beter, dankzij zonnepanelen kunnen ze langer boven blijven en zijn ze ook beter bestuurbaar. Verder kunnen ze ook geruime tijd boven het doel blijven hangen, een groot voordeel ten opzichte van satellieten. In de praktijk gebruiken beide partijen natuurlijk tal van spionagesatellieten om elkaar in de gaten te houden.

HIT

Het ballon-incident komt op een hoogst ongelukkig moment. Op de G20 in Bali was er duidelijk sprake van een toenadering tussen China en de Verenigde Staten. Het bezoek van Blinken was een vervolg op die toenadering. Nu dreigt een escalatie. Op dit moment is nog onduidelijk welke tegenmaatregelen China gaat nemen en op het moment dat uit de restanten van de ballon blijkt dat er sprake was van spionage geeft dat de Amerikanen een excuus om verder te escaleren. Zo is er nog altijd het voornemen van Kevin McCarthy, de nieuwe speaker of the House, om Taiwan te bezoeken. Na het eerdere bezoek van Nancy Pelosi hield het Chinese leger de grootste oefening ooit rondom Taiwan. Wellicht door alle media-aandacht lijken de Amerikanen dit incident groter te maken dan het is. Datzelfde geldt ook wat betreft de recente strategie ten aanzien van Taiwan. In principe is de Chinese houding ten aanzien van Taiwan niet veranderd en zijn het de Amerikanen die provoceren. Soms lijkt het er zelfs op dat de Amerikanen Taiwan willen gebruiken zoals ze nu Oekraïne gebruiken. Na de inval van Poetin zijn de Amerikanen er in geslaagd het Russische leger ten minste tien jaar terug te zettenin de tijd en hebben ze en passant nieuwe wapens op het slagveld kunnen testen. Verder is Europa veel meer afhankelijk geworden van de VS en profiteren Amerikaanse wapenproducenten van de vele orders. En dat allemaal zonder dat er ook maar één Amerikaans mensenleven in gevaar is gebracht. Dat smaakt naar meer.  Het feit dat Xi, net voor het bezoek van Blinken, opdracht heeft gegeven voor deze ballonnenactie klinkt ook niet echt logisch. Het is toch een soort gezichtsverlies en Xi krijgt daarmee het etiket onbetrouwbaar opgeplakt.  Als het nou nog was tijdens het bezoek van Blinken, dan hadden de Chinezen van dichtbij mogen meemaken hoe de Amerikanen dan reageren, maar dat is niet het geval of als dat wel het doel zou zijn, is er geblunderd. Gelet op de timing zou het zelfs kunnen dat het Chinese volksleger autonoom zo’n besluit heeft genomen en dat zou duiden op een interne machtsstrijd, of een poging van het leger om meer invloed te krijgen. Het kan natuurlijk ook dat de Amerikanen het incident overdrijven en aangrijpen om harder op te treden tegen China. Wat het ook is, een discussie hierover heeft een hoog Clingendael-gehalte. Het is makkelijk om er een uur over vol te praten, zonder dat we daarmee veel verder komen. Laten we het er maar op houden dat het een proefballon was.

Https://twitter.com/i/status/1621963123992182784

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Auréus Rotterdam: “Iedere cliënt heeft een eigen verhaal, dat maakt ons werk zo mooi en afwisselend.”

Rotterdam is de meest ondernemende stad van Nederland. Veel van de cliënten van Auréus zijn ondernemers. Het spreekt dus voor

Meer lezen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.