Cross

Chinees lockdown

april 18, 2022

Shanghai is het epicentrum geworden van de laatste uitbraak van het coronavirus. Afgelopen zondag overleden drie mensen in Shanghai aan het coronavirus. Hun leeftijd was tussen de 89 en de 91, ze hadden alle drie onderliggend lijden en waren alle drie ongevaccineerd. Dit zijn de eerste doden sinds medio maart van dit jaar twee mensen overleden in de provincie Jilin. Die twee waren de eerste coronadoden in meer dan een jaar.

FQkFU0WXEAsuPhC

Nu de rest van de wereld is gestopt met de beperkende maatregelen tegen het virus, komt er meer kritiek op het Chinese coronabeleid. In Shanghai mogen tientallen miljoenen (!) mensen niet meer hun huis verlaten. En Shanghai is niet de enige stad. Inmiddels zit 40 procent van de Chinese economie in lockdown. Toch blijft Renmin Ribao, de krant van de communistische partij, het Covid Zero beleid van de overheid verdedigen.

Schermafbeelding 2022-04-18 om 10.04.19

In Shanghai zijn inmiddels 300.000 mensen besmet met het virus. Toch is ook het aantal mensen met ernstige verschijnselen verwaarloosbaar. Dit weekend ging ook de stad Xi’an (13 miljoen inwoners) op slot, vanwege in totaal 40 coronagevallen. Afgelopen donderdag ging Taiyuan (5,4 miljoen inwoners) op slot. De impact van de lockdowns is inmiddels zichtbaar in de economische statistiek. De detailhandelsverkopen daalden met 3,5 procent ten opzichte van een jaar geleden. Ook de verkoop van residentieel vastgoed daalde met 29 procent, de werkloosheid is gestegen tot 5,8 procent, het hoogste niveau sinds mei 2020.

FQUJCw9VgAU8eUS

De lockdown van Shanghai is eind maart begonnen, wat betekent dat de negatieve impact van corona op de economie sterker voelbaar zal zijn in april en waarschijnlijk ook in mei. Over het eerste kwartaal groeide de Chinese economie met 4,8 procent (vorig kwartaal 4 procent). Afgelopen vrijdag verlaagde de PBoC de reserve requirement ratio voor hypotheken met 0,25 procent. Dat is een bescheiden stap en het heeft ook niet zoveel zin om een economie in een lockdown te gaan stimuleren. Het officiële eenjaarstartief van de PBoC blijft staan op 2,85 procent. Deze bescheiden impulsen in combinatie met de lockdowns zijn een tegenvaller voor de belegger in Chinese aandelen, maar zodra (waarschijnlijk met de start van het zomerseizoen) de Chinese economie weer opengaat, is er sprake van een dubbele impuls aangezien de overheid dan door zal blijven gaan met het stimuleren van de economie, al lijkt de doelstelling van 5,5 procent groei dit jaar nog ver weg.  

FQnL6yTWUAA98tv

De lockdowns verstoren opnieuw productieketens, ook omdat steden uit voorzorg reis- en transportbeperkingen opleggen. Daardoor is vervoer over langere afstanden vrijwel onmogelijk geworden. De Chinese overheid probeert zoveel mogelijk de schade aan de economie te voorkomen, maar het Covid Zero beleid heeft prioriteit. De lockdowns zorgen ook voor minder vraag naar grondstoffen, een belangrijke reden waarom olieprijzen niet verder stijgen.


Abonneer op deze wekelijkse nieuwsbrief

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.