Cross

China: te bullish voor 2023, te bearish voor 2024?

december 10, 2023

China in 2024

Na het aanvankelijk sterke herstel in het vierde kwartaal van 2022, stelde de Chinese economie dit jaar teleur. De lijn van de Amerikaanse en West-Europese consument post-Corona kon niet doorgetrokken worden naar de Chinese consument, ook al zat die nog veel langer in een lockdown. Dat komt vooral door de problemen op de Chinese huizenmarkt, die ook voor de consumptie een belangrijke rol speelt. Wie dat vroeg in het jaar durfde te onderkennen kon begin dit jaar een positie in China ruilen naar bijvoorbeeld Japan of andere snelgroeiende Aziatische landen. Inmiddels groeit elke maand het aantal maatregelen dat de Chinese overheid neemt om de economie sneller te laten groeien. Er waren echter ook hele praktische problemen bij het opstarten, zoals een tekort aan piloten met voldoende vlieguren waardoor er nog steeds veel minder vluchten zijn dan pre-Corona.

China in 2024

Deflatie en onderbesteding

De consumentenprijzen in China daalden met 0,5 procent in november ten opzichte van een jaar geleden. De producentenprijzen daalden over dezelfde periode met 3 procent. Deze deflatoire trend is al enige tijd zichtbaar en zijn deels een gevolg van lagere grondstofprijzen. De bestedingen liggen inChina duidelijk te laag, gezien deze ontwikkeling, ook in combinatie met een hoge jeugdwerkloosheid. Dat consumenten niet voldoende besteden, komt doordat het overgrote deel van het spaargeld in de huizenmarkt zit en de huizenmarkt door de problemen bij de ontwikkelaars, op slot zit. Er wordt al meer dan een jaar gewerkt om hier beweging in te krijgen, maar meestal is de conclusie dat de overheid te weinig doet. Die overheid probeert kredietgroei te beteugelen want Peking vreest anders Japanse toestanden, maar toch is dat de enige remedie tegen onderbesteding.

China netto geen schuld

Kredietwaardigheid

Afgelopen week verlaagde Moody’s de kredietwaardigheid van China van ‘stable’ naar ‘negative’, in verband met de lagere economische groei in de toekomst en de noodzaak om voortdurend bij te springen in de zwakkere provincies.

Dat terwijl de markt bezig is om het default van Country Garden (één van de grootste projectontwikkelaars) en de investeringsmaatschappij Zhongzhi te verwerken. De problemen op de huizenmarkt lopen al meer dan twee jaar en het sentiment is inmiddels zo slecht, dat er waarschijnlijk volgend jaar eerder sprake zal zijn van een positieve verrassing. Qua schulden is er in China ook geen probleem. China is zelfs één van de weinige landen in de wereld waar de overheid netto geen schuld heeft. Simpelweg alle staatsbedrijven privatiseren en alle schulden kunnen worden afgelost.

De prioriteit van Peking

Op het moment dat Peking daadwerkelijk de prioriteit geeft aan economische groei, moet het relatief eenvoudig zijn om ook in China weer de ‘animal spirits’ weer tot leven te wekken. Dan moet en de maatregelen dan wel wat verdergaan dan het visumvrij kunnen reizen voor toeristen (onder andere vanuit Nederland). De prioriteit van Peking ligt tegenwoordig echter veel meer in het verlengde van de ‘koude’ oorlog met de Verenigde Staten. Zo wordt er volop geïnvesteerd in semiconductor-technologie, en in groene technologie zoals elektrische auto’s. Belangrijk voor de toekomst, maar geen impuls voor de vraag op korte termijn. De prioriteit om de afhankelijkheid van het buitenland te verkleinen, gaat nog altijd ten koste van economische groei. Ook is de relatie met de VS nog niet waar die zou moeten zijn. Er is maar 1 terrein waarop Biden veel extremer was dan Trump en dat is in de aanpak van China. Als Trump zijn tweede termijn krijgt, is het mogelijk, zelfs waarschijnlijk dat hij een deal zal proberen te sluiten met China. Daar is zowel voor de VS als voor China veel voordeel uit te halen. 

 

 

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

 

 

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.