Cross

China, olie en verkiezingen

mei 15, 2022

Er is nog altijd onvoldoende capaciteit om aan de vraag naar olie te voldoen. Complicerende factor is dat er in de afgelopen jaren veel is bezuinigd op nieuwe raffinaderijen.  In combinatie met de Russische sancties is het lastig om de juiste olie bij de juiste raffinaderij te krijgen. Als gevolg van de schaarste zijn de raffinagemarges hoger dan ooit en staan benzine- en dieselprijzen op records. Vandaag staat de nationale gemiddelde benzineprijs in de Verenigde Staten op een nieuw record van 4,47 dollar per gallon. Dat de olieprijs de afgelopen maanden niet verder is gestegen, komt door de lockdowns in China. Toch lijkt dat een kwestie van weken of mogelijk zelfs dagen dat grote delen van het land weer aan het werk kunnen.

Schermafbeelding 2022-05-15 om 17.01.03

Het opheffen van de coronamaatregelen heeft een geopolitieke dimensie. Tot op heden konden de Chinezen de Russen niet echt helpen in de Oekraïne. Als ze materieel sturen, krijgen ze mogelijk te maken met Westerse sancties. Met sancties wordt zelfs al gedreigd als China probeert meer olie en/of gas van de Russen in te kopen. Indirect kan China wel helpen door het einde van de lockdowns zo te timen dat net voor de Amerikaanse verkiezingen de prijs van olie sterk stijgt. De mid-term elections in november gaan immers uitsluitend over de economie en met name over de sterk opgelopen inflatie. Door de olieprijzen vlak voor de verkiezingen sterk te laten stijgen, kan China op die manier de Amerikaanse verkiezingen sterk beïnvloeden. China verbruikt normaal gesproken al snel 14 miljoen vaten per dag en doordat tot wel 40 procent van de economie in een lockdown zit, gaat het al snel om vele miljoenen vaten per dag. Vaten die er simpelweg niet zijn, men teert nu al in op de voorraden.

FSQUuehXMAIx-8l

FSaMSYtUUAMBL20

De olieproductie stijgt geleidelijk, maar de investeringen zowel in de Verenigde Staten als in de OPEC-landen blijft ver achter bij de historie. Dat betekent dat aanbod voorlopig nog achter zal blijven bij de vraag. Alleen Saoedi-Arabië is één van de weinige landen die nog wel investeert. Vandaag kwam Saudi-Aramco, inmiddels het grootste bedrijf ter wereld in termen van marktkapitalisatie met cijfers. Het bedrijf verdiende afgelopen kwartaal afgerond 40 miljard dollar. Deze oliemaatschappij produceert nu 10,2 miljoen vaten per dag, 20 procent meer dan een jaar geleden. In 2027 wil men voldoende capaciteit hebben om 13 miljoen vaten per dag te kunnen produceren, maar voor de huidige markt is dat ver weg.

FSYz9gJWQAAKf4J

Binnenkort begint in de Verenigde Staten ook nog eens het ‘driving season’. Ook blijkt het Europese vliegverkeer sneller te herstellen dan verwacht. Door de economie open te gooien de Chinezen bijna letterlijk olie op het vuur bij de Amerikaanse verkiezingen. De Russen produceren nu snel minder olie. Niet alleen door de boycot, maar ook omdat Westerse onderdelen niet meer worden geleverd. Een verdere stijging van de olieprijs ligt in het verschiet

Schermafbeelding 2022-05-15 om 17.49.35

Biden is op dit moment de minst populaire president sinds de Tweede Wereldoorlog. Op het moment dat de Republikeinen weer zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden in handen krijgen, is Biden een lame-duck president. Het betekent ook dat de Amerikaanse economie in de komende twee jaar niet meer fiscaal zal worden gestimuleerd. En het is een opmaat voor een tweede termijn voor Trump.


Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.