Cross

China gaat open

mei 22, 2022

De Chinese beurzen staan over de afgelopen maand in de plus, opmerkelijk gezien het feit dat de Amerikaanse beurzen nu 7 weken op rij zijn gedaald. Het kan niet liggen aan de macro-economische cijfers uit China. De Chinese economie wordt hard geraakt door het zero-Covid-beleid. Het zorgt er ook voor dat het land de impliciete groeidoelstelling van 5,5 procent voor 2022 niet gaat halen. Al in december kantelde het Chinese beleid pro-groei, maar eerst was men te voorzichtig er later werd het beleid ingehaald door de lockdowns. Het heeft niet zo veel zin om een economie te gaan stimuleren tijdens een lockdown. Wat dat betreft lijkt er eindelijk licht aan het einde van de tunnel. De afgelopen maand leek Shanghai in veel opzichten op Xinjiang. De bevolking kon geen kant of vanwege de beperkende maatregelen. Inmiddels gaat het beter, het aantal coronagevallen is dalende en geleidelijk worden de beperkende maatregelen opgeheven. Vandaag zijn er verschillende metrolijnen in Shanghai weer opengegaan.

FQ8G4xiWQAAsI7H-1

Het opengaan van de economie betekent dat er ook meer ruimte is om de economie te stimuleren. De Chinese centrale bank kan dat doen op twee manieren. Commerciële banken moeten verplicht reserves aanhouden bij de centrale bank en door die verplichting te versoepelen komt er meer ruimte om krediet te verstrekken. In de afgelopen jaren – eigenlijk sinds de Grote Financiële Crisis is er een gestage daling van die verplichte reserves (de required reserve ratio).

-1x-1-2.png-4

Afgelopen week verlaagde de Peoples Bank of China (PBoC) de rente voor vijf jaar – een belangrijk referentiepunt voor hypotheken – van 4,6 procent naar 4,45 procent, de grootste daling sinds 2019. Naast de afwikkeling van Evergrande en andere projectontwikkelaars kwamen de huizen verkopen afgelopen maanden vooral onder druk door de beperkende maatregelen. Aangezien in de Chinese economie huizen een belangrijk bestanddeel vormen, stimuleert deze renteverlaging direct de economie.

Schermafbeelding 2022-05-22 om 19.46.21

Naast de monetaire maatregelen zijn er ook fiscale maatregelen. Bij elkaar geeft de Chinese overheid dit jaar meer dan 5 biljoen dollar uit (ongeveer een derde van de economie), meer dan vorig jaar maar minder dan in 2020. Vergeleken met de injecties tijdens de Grote Financiële Crisis valt het nog wel mee. Toen zorgden de liquiditeitsinjecties van China er voor dat een wereldwijde recessie werd voorkomen.

Schermafbeelding 2022-05-22 om 19.53.18

Nu wil China de economische groei stimuleren terwijl centrale banken buiten China op de rem trappen. Dat moet ook wel omdat de jeugdwerkloosheid begint op te lopen in China.

-1x-1-4.png

Met het opengaan van de Chinese economie hebben de monetaire en fiscale impulsen de wind in de rug. Dat is ook een belangrijk signaal voor Chinese aandelen, want in het verleden was de liquiditeitscyclus een belangrijk verklarende factor voor out- en underperformance van Chinese aandelen. Afgelopen vrijdag stroomde er ook weer volop geld naar Chinese aandelen.

China equity 2_ graphic-1

China scoort goed op alle drie fundamentele factoren. Er is meer liquiditeit door het monetaire en fiscale beleid, de economie kan snel herstellen na de lockdowns, ook geholpen door regelgeving en Chinese aandelen zijn aantrekkelijk gewaardeerd. De inflatie is onder controle, geholpen door de recent gedaalde prijzen voor varkensvlees. Alleen het sentiment ten aanzien van China is nog altijd beroerd. Veel beleggers zetten China op één lijn met Rusland, maar de Chinese economie is op een unieke manier vervlochten met het Westen, terwijl de relatie met Rusland alleen bestaat uit de handel in grondstoffen. Voordeel van dat negatieve sentiment rondom China is dat dit zorgt voor een lager neerwaarts risico voor beleggen in China. Hoe verschillend was de situatie iets meer dan een jaar geleden. Tot februari 2021 struikelden mensen over elkaar heen om in China te beleggen. Dat was het moment voor een pas op de plaats. Nu staan fundamenteel alle seinen op groen en meestal volgt de markt daarna vanzelf. 

-1x-1-3.png

 


Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.