Cross

China als nieuwe politieagent van de wereld

maart 19, 2023

De diplomatieke betrekkingen tussen Iran en Saoedi-Arabië zijn hersteld. Dat is op zich al opmerkelijk, omdat de spanningen tussen beide landen in de afgelopen jaren juist waren opgelopen. Na de bestorming van de Saudische ambassade in Teheran in 2016 en de executie van een sjiitische geestelijke in Saudi-Arabië waren de landen feitelijk met elkaar in oorlog in Syrië, Irak en vooral in Jemen. Met deze toenadering neemt de kans op aanslagen door de door Iran gesponsorde Houthi-rebellen op Arabische olie-installaties sterk af. Het bijzondere aan de deal is dat deze is gecoördineerd door China. Het lukt niet zo maar de eerste de beste diplomaat om deze vrede te bewerkstelligen. Door de deal neemt de invloed van Peking in het Midden-Oosten snel toe. Dat terwijl de VS bezig was met een vredesdeal tussen Israël en Saoedi-Arabië, iets wat door de toenadering tot Iran op losse schroeven staat. Iran en Saoedi-Arabië zijn belangrijke olieleveranciers aan China, maar het is voor het eerst dat China zo direct intervenieert buiten de landsgrenzen.

China-oil-imports_1993-20

De deal zorgt er voor dat Teheran minder wordt geïsoleerd, bovendien neemt de kans op een nieuwe nucleaire deal met de VS duidelijk af. Saoedi-Arabië staat hierdoor sterker tegenover de Amerikanen, maar de grote winnaar is China. Verder is het ook een signaal dat de invloed van de Amerikanen in het Midden-Oosten en de rest van de wereld aan het afnemen is. In grote delen van Azië en Afrika is China al de belangrijkste macht geworden, vooral dankzij de voortdurende zoektocht naar grondstoffen door China. Verder neemt hierdoor de kans toe dat grote delen van het Midden-Oosten zich aansluiten bij het Chinees-Russische blok. De door Trump begonnen handelsoorlog lijkt daarmee te eindigen in het voordeel van de Chinezen.

ktyk8w5o9i671.jpg

De volgende diplomatieke stap van China is om te bemiddelen tussen China en de Oekraïne. Voor de Amerikanen is zo’n rol onmogelijk, gelet op de relatie met de Oekraïne. China heeft zowel met Rusland, als ook met Oekraïne goede relaties. Afgelopen week spraken de ministers van buitenlandse zaken van China (Qin Gang) en Oekraïne (Dmytro Kuleba) met elkaar. Komende week gaat Xi Jinping op bezoek in Moskou en daarna wil Xi gaan praten met Zelensky (voor het eerst sinds de invasie van Rusland). Afgelopen maand heeft China een 12 punten tellend vredesplan gepubliceerd dat de basis kan zijn voor een staakt-het-vuren. China heeft dan wel toenadering gezocht tot Moskou de afgelopen tijd, maar er is nauwelijks bewijs dat China Rusland ook militair steunt. Verder erkent ook China de Russische annexatie van de Krim in 2014 niet, ook niet de nieuwe republieken in het Donbass-bekken. Basis voor China is territoriale integriteit, iets wat ook in China zelf altijd de hoogste prioriteit heeft gehad. Het communistische China is ontstaan in een tijd dat het land werd verscheurd door buitenlandse invloeden. Die prioriteit is terug te zien bij het beleid ten aanzien van de Oeigoeren, Tibet, Hongkong en ook Taiwan. In dat opzicht veroordeelt China ook de bezetting van het soevereine Oekraïne door Rusland. Voor de Oekraïners heeft praten over vrede geen zin, zolang de Russen niet bereid zijn om Oekraïne te verlaten.

INTERACTIVE-WHO-CONTROLS-WHAT-IN-UKRAINE-9.png

Als China er in slaagt om na het diplomatieke succes in het Midden-Oosten ook de Oekraïnse oorlog te beëindigen dan is niet langer de Verenigde Staten, maar China de politieagent van de wereld. Daarmee brokkelt de geopolitieke macht van de Verenigde Staten verder af. Ook is dit een stap verder in de rol van de renminbi als alternatieve reservemunt. China doet nu al zaken met Rusland in renminbi, terwijl grondstoffen traditioneel in Amerikaanse dollar worden verhandeld en ook de olie uit Iran en Saoedi-Arabië worden deels  betaald in renminbi. Het primaat van de dollar is de hoeksteen van de Amerikaanse militaire kracht en deze ontwikkeling vreet dus aan de Verenigde Staten in de rol van supermacht, ten gunste van China en de renminbi.

-1x-1-1-2

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.