Cross

China aan kop

mei 19, 2024

China aan kop

Afgelopen week heeft de Chinese aandelenmarkt (S&P China) de Amerikaanse aandelenmarkt (S&P 500) ingehaald. Dat is vooral te danken aan de rendementsontwikkeling over de afgelopen maand. Een maand geleden stond de Chinese beurs nog 4 procent in de min. Het kan verkeren. De Chinese overheid heeft er in de afgelopen maanden veel aan gedaan om de economie aan de praat te krijgen, maar het marktcommentaar was meestal dat het te weinig en te laat was. Bij elkaar bleken al die maatregelen voldoende voor een groei van meer dan 5 procent (boven de doelstelling) in het eerste kwartaal. Dat lijkt voor China een matige prestatie, maar wie kijkt naar de omvang en de problemen in de vastgoedmarkt is het juist een opmerkelijk sterke prestatie.

China aan kop

Economie trekt aan

De Chinese overheid heeft verschillende monetaire en fiscale impulsen gegeven om de economie te stimuleren. De beleidsrente is verlaagd, er zijn maatregelen om de vastgoedmarkt te steunen, er wordt meer geïnvesteerd in infrastructuur. China produceert volop auto’s, zonnecellen, windmolens etc. De gaan voor een belangrijk deel naar andere opkomende markten. Recent verhoogde de Verenigde Staten de importheffing van elektrische auto’s van 25 procent naar 100 procent. Dat raakt China nauwelijks. Net zoals er geen Amerikaanse auto’s in China rijden, rijden er ook geen Chinese auto’s in de Verenigde Staten. In Europa rijden er meer Chinese auto’s, maar hier is de importheffing slecht 10 procent. Waar China vooral auto’s verkoopt is in opkomende markten. De middenklasse is daar sterk gegroeid en tal van mensen die enkele jaren geleden nog dachten dat ze nooit in hun leven een auto konden kopen, kopen nu voor 10.000 dollar de Seagull van BYD.

Pro-markt beleid is terug

Er is een groeiende overtuiging onder beleggers dat de Chinese overheid zich weer meer committeert aan het pro-markt beleid van enkele jaren geleden. Wat ook hielp is dat na Toyota ook Tesla een deal sloot om Chinese technologie (Baidu) te implementeren. Op een bijeenkomst van de Chinese financiële toezichthouder en marktpartijen was de eerste vraag: ‘How can we help investors?’. Kennelijk zijn de belangen van de Chinese Communistische Partij weer parallel met de belangen van beleggers. China wil stabiele en goedwerkende kapitaalmarkten, omdat ze goed zijn voor economische groei, maar ook omdat het land daarmee minder afhankelijk is van de Amerikaanse dollar. Sinds de Grote Financiële Crisis probeert China minder afhankelijk te zijn van Amerikaanse financiële instellingen en ook minder van de dollar. China ziet graag de renminbi als een alternatieve reservemunt voor de dollar.

Vertrouwen beleggers op nulpunt

Beleggers hebben massaal China verlaten. Daardoor waren Chinese aandelen net zo goedkoop als Amerikaanse aandelen op het dieptepunt van de jaren dertig of het dieptepunt van Japanse aandelen net na de Tohoku-aardbeving. Toen wilde niemand meer in respectievelijk Amerikaanse en Japanse aandelen beleggen. Veel internationale beleggers misten daardoor de Amerikaanse Consumer Bull in de jaren vijftig. Japan wordt nog altijd onderwogen door beleggers. De allocatie richting Chinese aandelen stond een maand geleden op de laagste allocatie ooit. Er gingen zelfs stemmen op om een Emerging Market index Ex China te bouwen. Toen was ook het gewicht van de MSCI Canada zwaarder dan het gewicht van de MSCI China. Voor de goede orde, het BBP van Canada is 2,1 biljoen dollar, dat van China 17,9 biljoen dollar. Het zijn nu de beleggers uit opkomende markten die zich op China richten. Niet de verzekeraars uit Europa of de pensioenfondsen uit de Verenigde Staten, maar een miljardair uit Indonesië of Qatar wil wel in China beleggen.

Lage waardering

Wat ook helpt is dat veel grote Chinese techbedrijven op de helft zijn gewaardeerd van Amerikaanse techbedrijven. Alle grote Chinese techbedrijven zijn te koop voor de marktkapitalisatie van Amazon (waarna er zelfs nog 700 miljard dollar overblijft). Dat terwijl Chinese techbedrijven winstgevender zijn en een hogere groeivoet hebben. Opmerkelijk is ook het succes van Tiktok dat ook in China wordt gekopieerd door onder andere Tencent. De VS willen Tiktok verbieden, maar mocht Trump president worden dan is dit een gevaarlijk precedent, omdat hij niet bepaald een vriend is van veel social media-bedrijven, behalve natuurlijk zijn eigen Trump Network. Overigens kan Europa er ook wat van getuige de censuur-acties tegen Meta en Google, volgend op en eerder verbod van Russia Today en Sputnik in Europa, iets waartegen de Nederlandse Vereniging van Journalisten terecht ageerde.

Chinese kunstmatige intelligentie

De Amerikaanse beurs profiteert in het eerste kwartaal (en vorig jaar) vooral van de opkomst van generatieve kunstmatige intelligentie. China heeft in het verleden bewezen dat Chinese techbedrijven goed zijn in het commercialiseren van nieuwe technologie. Wie kent niet de vele toepassingen van WeChat en is er een westerse tegenhanger van Tiktok? China heeft ook veruit de grootste thuismarkt om van nieuwe technologie een succes te maken. OF het nu gaat om content, zoekfuncties, aanbevelingen, adverteren, het Chinese (mobiele) internet landschap is populair en nog steeds groeiende. Bovendien hebben juist Chinezen veel aan de snelle sprongen op taalgebied. Verder lopen Chinezen voorop op het gebied van gaming.  Het gebruik van kunstmatige intelligentie op het gebied van autonoom rijden gaat ook sneller omdat de Chinezen hiermee veel meer data genereren en omdat in China het collectief nu eenmaal belangrijker is dan het individu.

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer.

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.