Cross

Carnaval op de beurs

februari 12, 2024

 • Beursbeeld lijkt op tweede helft jaren negentig of zelfs op de ‘roaring twenties’.

 • Waardering biedt nog voldoende opwaarts potentieel.

 • Economische groei is aan het versnellen, terwijl inflatie en rente verder kunnen dalen.

 • Private markten kunnen verhouding risico versus rendement verder verbeteren.

 • Geopolitieke onrust en de problemen op het gebied van commercieel vastgoed kunnen er zelfs voor zorgen dat renteverlagingen naar voren worden gehaald.

De stemming op de financiële markten zit er goed in. Bijna dagelijks worden er nieuwe records neergezet. De S&P 500 heeft voor het eerst de grens van 5.000 punten geslecht en ook de AEX noteerde voor het eerst in twee jaar tijd op een nieuw record. De kar wordt nog altijd getrokken een kleine groep technologie-aandelen. Wat dat betreft doet de huidige situatie in meerdere opzichten denken aan de tweede helft van de jaren negentig vorige eeuw. Na de zachte landing in 1995 bleef de rente ook toen langer hoog, maar dat kon niet voorkomen dat er een zeepbel ontstond op de aandelenmarkt. Die werd toen gedragen door de komst van mobiel internet, terwijl de impact van kunstmatige intelligentie nu vele malen groter is.

 

De huidige ontwikkeling wordt ook wel vergeleken met de ‘roaring twenties’ honderd jaar geleden. Na de pandemie van de Spaanse griep volgde een inflatiegolf die uiteindelijk overging in een krachtige aandelenmarkt in de rest van het decennium. De oorzaak van de hausse toen waren de vruchten van de tweede industriële revolutie, auto’s en radio hadden voldoende kritische massa om de wereld te veranderen. Nu worden de vruchten van de vierde industriële revolutie geplukt. De productiviteit is stijgende en dat helpt om de inflatie te drukken. Tegelijkertijd groeit de economie. Dat in combinatie met een dalende rente is een uitstekend omgevingsklimaat voor financiële markten.

 

Dat het feest is op de aandelenmarkt is ook wel te begrijpen. De bedrijfsresultaten over het laatste kwartaal waren duidelijk beter dan verwacht, daarbij profiterend van een hogere economische groei en sterke consumentenbestedingen. De economische groei lijkt dit jaar te versnellen en een recessie in de VS  en zelfs in de Europese Unie is onwaarschijnlijk. De inflatiecijfers blijven meevallen, dankzij vertraagde effecten van eerdere renteverhogingen, de deflatie vanuit China, de zorgen over bestaanszekerheid en de afgekoelde huizenmarkt. Die lagere inflatiecijfers zijn een voorportaal voor een lagere rente later dit jaar. 

 

Voor wat betreft de waardering is er nog voldoende opwaarts potentieel. De grote tech-bedrijven zijn nog lang niet gewaardeerd op de dotcom- of nifty fifty-niveaus van toen. Buiten big-tech is de waardering zelfs laag te noemen, zeker als in de loop van het jaar de rente verder daalt. Toch zijn er nog altijd volop geopolitieke risico’s, maar dat zorgt er eerder voor dat beleggers big tech als veilige haven zien. Ook is het in de financiële sector opnieuw onrustig als gevolg van de kredietverlening op het gebied van commercieel vastgoed. Dergelijke onrust kan voor centrale banken een reden zijn om eerder de rente te verlagen.

 

Han Dieperink, CIO

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.