Cross

BRICs 20 jaar later

juli 2, 2023

De term BRICs is bedacht door Jim O’Neill, Chief economist van Goldman Sachs,  in 2001. In zijn studie “Dreaming with the Brics” schetste hij het opwaarts potentieel van deze markten.  Nu is het enige wat de landen Brazilië, Rusland, India en China gemeenschappelijk hebben (de s van Zuid-Afrika kwam er later bij) dat het weliswaar grote opkomende landen waren met veel inwoners, maar dat aandeel in de wereldeconomie op dat moment relatief klein was. Vooral China is sindsdien sterk gegroeid, mede door toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie, met India als goede tweede. De laatste tijd is er meer aandacht voor BRICs als tegenhanger voor de westerse hegemonie via de G7. Het acroniem dat aanvankelijk alleen werd gebruikt in de titel van de studie, is nu een echte organisatie geworden waar ook meer landen zich bij willen aansluiten. Er is zelfs al gesproken over een gemeenschappelijke BRICs-munt, mogelijk zelfs een door goud gedekte digitale BRICs-coin, iets dat in vruchtbare aarde valt, gelet op de vele discussies in de VS over dedollarisering van de wereldeconomie.

Scherm­afbeelding 2023-07-02 om 15.43.01

Uit de BRICs-organisatie is in 2015 de New Development Bank voortgekomen, een organisatie die concurreert met de Wereldbank en het IMF. Later hebben Egypte, de Emiraten, Uruguay en Bangladesh zich hierbij aangesloten. Sinds de Russische inval in de Oekraïne is het karakter van de BRICs-organisatie gewijzigd. Zo stemden geen van de landen voor sancties tegen Rusland.

EM1

Verder lijkt de BRICs-organisatie meer een politieke club te worden dan een denktank over economisch ontwikkelpotentieel. Vorige week vroeg Ethiopië of het land zich kon aansluiten bij de BRICs-organisatie. Ethiopië is na Nigeria het Afrikaanse land met de meeste inwoners. Vorig jaar sloot ook Argentinië zich aan. Inmiddels vertegenwoordig BRICs daardoor 40 procent van de wereldbevolking en 26 procent van de wereldeconomie (op basis van koopkrachtpariteit is BRICs al groter dan de G7).

EM2

De BRICs-organisatie kan het middel zijn waarmee het Chinees-Russische blok andere landen in de wereld aan zich weet te binden. Er zitten natuurlijk duidelijke voordelen aan een neutrale of onafhankelijke positie voor een land omdat het daarna zaken kan doen met beide blokken. Maar de BRICs-landen gemeen dat ze allemaal inzien dat de Amerikaanse dollar door de Verenigde Staten is ingezet als wapen tegen Rusland en dat zij minder afhankelijk willen zijn van die dollar. In augustus komen de BRICs voor de vijftiende keer bijeen in Zuid-Afrika. Nu is het land verplicht om Poetin te arresteren in verband met een zaak bij het Internationale Strafhof over de deportatie van kinderen uit Oekraïne, maar na de ontmoeting tussen Ramaphosa en Poetin op 17 juni, lijkt die kans klein. Bovendien was de Sovjet-Unie één van de grootste sponsoren van het ANC gedurende Apartheid. Verder zullen ook alle andere leiders van de BRICs-landen in augustus in Zuid-Afrika aanwezig zijn.

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.