Cross

Bitcoin 100.000

maart 3, 2024

Bitcoin 100.000

Crypto-infiltratie in financieel systeem

De bitcoin is sinds januari van dit jaar onderdeel van het financiële systeem. Iets dat overigens ruim van tevoren werd aangekondigd.  In januari was het even ‘bezit zaak, einde vermaak’ maar inmiddels is duidelijk dat er steeds meer beleggersgeld stroomt naar bitcoin. Vooralsnog zijn dat vooral Amerikaanse beleggers, ook omdat hier toezichthouders minder makkelijk zijn te overtuigen, maar de gevolgen voor bitcoin en andere cryptovaluta zijn wel degelijk zichtbaar in de grote instroom. Naast deze eenmalige, zeepbelvormende gebeurtenis, zijn er wel degelijk andere redenen waarom beleggers in bitcoin stappen: door momentum gedreven hebzucht, als alternatief voor goud of als een soort ultieme warrant op de Nasdaq-hype. Een koers van bitcoin 100.000 versus de dollar ligt in het verschiet.

Bitcoin 100.000

Gebakken lucht

Bitcoin blijft natuurlijk gebakken lucht en blockchain is nog altijd een oplossing op zoek naar een probleem. Maar datzelfde geldt ook voor fysiek goud of (letterlijk als het gaat om gebakken lucht) de handel in CO2-rechten. Ook de waarde van papiergeld is gebaseerd op vertrouwen. Verschil met papiergeld en bitcoin is alleen dat papiergeld wordt gesteund door een institutioneel kader met daarachter uiteindelijk de staat met een monopolie op geweld. Recht hebben en recht halen zijn bij bitcoin twee totaal verschillende zaken. Dat betekent echter niet dat beleggers niet van deze koerswegingen kunnen profiteren. Er zijn namelijk twee conflicterende soorten activa: schaarse activa en activa die ervoor zorgen dat schaarse activa minder schaars worden. Onder schaarse goederen vallen goud en bitcoin. Die schaarse goederen zijn niet eenvoudig te waarderen. Ze zijn uiteindelijk waard wat een gek ervoor geeft en daarmee wel sterk afhankelijk van de factor liquiditeit en het beleid van centrale banken.

Schaarse goederen

Er zijn ook goederen die als doel hebben om schaarse goederen minder schaars te maken, bijvoorbeeld door zo steeds efficiënter te produceren. Jarenlang hebben alchemisten geprobeerd om lood in goud te veranderen, maar de ‘steen der wijzen’ is nooit gevonden. Maar producten die er wel voor kunnen zorgen dat schaarse producten minder schaars worden, hebben een waarde die bestaat uit de contante waarde van de zichtbare kasstromen die ze met zo’n product kunnen genereren. Uit de vele verschillende soorten cryptovaluta zou toch meteen duidelijk moeten worden dat de markt kennelijk al gereageerd heeft op de aanwezigheid van een schaars goed. Het gevolg is normaal gesproken dat de prijs dan daalt. Dat geldt immers voor alle goederen in de maatschappij. Zolang ernaar wordt gestreefd om schaarse goederen minder schaars te maken, is er van nature sprake van deflatie. Deflatie is de status quo van de vrije markt, waar vraag en aanbod zorgen voor innovatie, productiviteit en lagere prijzen. Inflatie is er alleen als er sprake is van een verstoring in vraag en aanbod. Centrale banken hebben invloed op de vraagkant door de variatie in de geldhoeveelheid. Op een gegeven moment is er meer geld dan gekken en gaan prijzen omhoog.

Free float

Nu zijn er vele cryptovaluta, maar een groot deel zit in vaste handen. Dat zijn eigenaren die zich vrijwel nooit laten zien op de markt. Ook is een deel van de eigenaren de oorspronkelijke codes kwijt. Naarmate die groep groeit, kan bitcoin verder stijgen. Uiteindelijk eindigt de bitcoin dan op een all-time-high, simpelweg omdat de rest niet meer beschikt over de toegangscodes. Dat zal nog wel even duren. Feit blijft dat de schaalgrootte van de cryptomarkten klein zijn in verhouding tot de honderden biljoenen op de financiële markten. Als iedereen slechts één procent van de beleggingsportefeuille in bitcoin zal stoppen dan kan de koers van bitcoin sterk stijgen. Verder voldoet bitcoin op papier nog altijd aan de Kindleberger-eisen voor een hype (Paradigmaverschuiving, belofte verre toekomst, verbreding van het beleggingsthema (zeker met de recent geïntroduceerde ETF’s) en toenemende liquiditeit). Er zit dus nog meer in het vat.

Bitcoin 100.000

Vorig jaar zomer werd duidelijk dat bitcoin zeer waarschijnlijk onderdeel zou worden van het financiële systeem doordat enkele grote (Amerikaanse) vermogensbeheerders ETFs zouden gaan introduceren op bitcoin. Inmiddels is de koers verdubbeld, terwijl het proces om bitcoin op te nemen pas net is begonnen. Door die opname is bitcoin ook gevoelig voor de hype die ook gaande is in AI-aandelen. Aangezien de AI-hype op basis van waarderingsniveaus nog veel verder kan stijgen, zal bitcoin daarvan getuige de correlatie van profiteren. Gemiddeld genomen lag de bitcoin hefboom op Nasdaq op een factor 3. Dan moet bitcoin 100.000 eenvoudig haalbaar zijn.Han Dieperink, Chief Investment Officer


Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.