Cross

Biotech-aandelen

juni 30, 2024

biotech-aandelen

Biotech wordt vaak gezien als een relatief klein onderdeel van de sector Farmacie. Dat zorgt er ook voor dat het biotech-gewicht in portefeuilles vaak klein is. Het aantal beursgenoteerde biotechbedrijven is veel groter dan het gewicht in de index doet vermoeden. Dat komt omdat – in tegenstelling tot de meeste bedrijven – de beurs voor biotechbedrijven een essentiële rol vervult in de financiering. De meeste bedrijven komen tegenwoordig naar de beurs om liquiditeit te bieden aan bestaande aandeelhouders, zodat die kunnen cashen. Meestal is dan een belangrijk deel van de groeifase van zo’n bedrijf al achter de rug. Dat is niet het geval bij biotechbedrijven. Ze hebben vaak al een beursnotering voordat er een product is. De opbrengst van de beursgang wordt daadwerkelijk geïnvesteerd in het bedrijf. De ontwikkeling van een medicijn kost veel geld. Vaak moet er tussentijds opnieuw een beroep worden gedaan op de aandeelhouders.

biotech

Private equity geen alternatief

Tegenwoordig zijn veel jonge bedrijven voor hun financiering afhankelijk van private equity.  Nu zijn er ook wel private equity sponsors die in biotech beleggen, maar over het algemeen zoekt private equity naar bedrijven met een positieve cashflow en vooral met een kortere investeringshorizon. Liever een softwarebedrijf dat in enkele jaren veel waarde weet toe te voegen dan een biotechbedrijf dat er mogelijk tien jaar over doet om diezelfde waarde te realiseren. Zo’n lange horizon gaat maar ten koste van de IRR (internal rate of return) en die moet op peil blijven, in verband met de berekening van de carried interest.  Bovendien vergt de beoordeling van een biotechbedrijf gespecialiseerde kennis. Niet alleen financiële kennis, maar ook kennis van biotechnologie, het goedkeuringstraject van medicijnen en kennis van overnames. Veel biotechbedrijven worden uiteindelijk overgenomen door de grotere farmaceuten.

Historisch goedkoop

Het bijzondere is nu dat biotechnologie-aandelen historisch goedkoop zijn, terwijl er sprake is van een duidelijke technologische versnelling. Het verschil tussen biotech-medicijnen en traditionele medicijnen is vaak dat de eerst groep vooral goed is in het genezen van een bepaalde aandoening, terwijl traditioneel zich vooral richt op het behandelen door de gevolgen te bestrijden. Nu kan behandelen voor beleggers lucratief zijn, liever dertig jaar lang elke drag drie pilletjes dan een genezende behandeling van een week.  Nadeel van zo’n korte genezende behandeling – zeker in combinatie met zeldzame ziektes – is dat er wel een stevige prijs voor moet worden betaald. Niet overal willen ziektekostenverzekeraars (of overheden) dit vergoeden. Toch blijkt desondanks dat zo’n genezende behandeling vaak veel goedkoper is dan dure ziekenhuisopnames en alle andere kosten die met een ziekte samenhangen. Biotech is één van de mogelijkheden om de toenemende zorgkosten in de greep te krijgen.

Technologische versnelling

Die technologische versnelling begon met de ontrafeling van het menselijk DNA. Daardoor is het steeds eenvoudiger om genetische afwijkingen te relateren aan een bepaald ziektebeeld. Met behulp van Big Data en kunstmatige intelligentie zal dat onderzoek in een stroomversnelling komen. Bovendien zijn er verschillende technieken waardoor daadwerkelijk ingegrepen kan worden in het DNA, wat zorgt voor zeer effectieve behandelingen. Waar de in 2012 ontwikkelde CRISPR-Cas-techniek en fout in een gen eruit knipt en vervangt door een nieuw stukje, kan met base editing het DNA worden gerepareerd zonder te knippen. Er is ook een hele nieuwe markt ontstaan, die van het voorkomen in plaats van het genezen van ziektes. Daarmee is de potentiële doelgroep voor een behandeling veel groter. Alleen al het vertragen of stoppen van het verouderingsproces is al een enorme markt. De techniek ontwikkelt zich snel.

Verbreding van de markt

In de afgelopen jaren was er sprake van een smalle markt onder leiding van de Magnificent Seven (al was dat in het eerste halfjaar meer geconcentreerd in Nvidia). Toch was er dit jaar wel ruimte voor enige verbreding. Nu zijn veel onderdelen van de aandelenmarkt interessant en veel beleggers zullen waarschijnlijk kiezen voor defensieve kwaliteitsaandelen. Biotechnologie is nu vooral interessant door de sterke relatie met de ontwikkeling van de liquiditeit. Veel van deze aandelen zijn in het afgelopen jaar slachtoffer geworden van de sterk stijgende rente, waardoor het ook veel moeilijker werd om op de beurs extra geld op te halen. Nu staat de Federal Reserve op het punt om de rente te verlagen en de financiële condities zijn aan het verbeteren. Dat betekent ook meer ruimte voor fusies en overnames.

Overdaad aan liquiditeit

Bovendien zijn veel farmaceutische bedrijven overliquide. Sommige bedrijven zijn zelfs zo liquide dat daarmee alle bedrijven in biotech-indices zouden kunnen kopen. Veel farmaceuten worden tegelijkertijd geconfronteerd met minder groeimogelijkheden. Voortdurend verloopt de patenten in de bestaande portefeuille. Tegelijkertijd zijn biotechbedrijven zelf ook zeer liquide. Steeds vaker hebben ze meer kas in portefeuille dan het hele bedrijf waard is op de beurs, soms zelfs twee keer zo veel kas als de waarde van het bedrijf. Dit jaar is er ook sprake van meer M&A-activiteit, met dank aan de verbeterende financiële condities. Dat zorgt er ook voor dat het sentiment rondom biotech aan het verbeteren. Niets is zo goed om beleggers hebzuchtig te maken dan enkele overnames tegen forse premies. De combinatie van sterk verbeterende liquiditeit, technologische ontwikkelingen en kunstmatige intelligentie zou in theorie zelf een nieuw hype kunnen veroorzaken.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

 

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.