Jackson Hole is een Amerikaanse wintersportplaats in de staat Wyoming. In de zomer is het meestal erg rustig in dergelijke wintersportplaatse, maar voor bezoekers van het Yellowstone National Park ligt het op de route. Bovendien biedt de vallei bij Jackson Hole goed zicht op de Grand Tetons. Op die vlakte ligt de meest gefotografeerde schuur van de Verenigde Staten met op de achtergrond de pieken van de Tetons. De foto laat een idyllisch Bob Ross-plaatje zien, in de zomer alleen verstoord door de vele fotografen die allemaal hun best doen om de foto uit de National Geographic te evenaren. Sinds de komst van Instagram en Facebook is dit soort plaatsen erg populair. Jackson Hole is verder vooral bekend van de bijeenkomst van centrale bankiers. Zie ook het commentaar van voorgaande jaren, 2022 en 2021
Bijeenkomst centrale bankiers
Jackson Hole is dus vooral bekend van de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in de laatste week van augustus (dit jaar van 24 tot en met 26 augustus). Die wordt daar sinds 1978 georganiseerd door de Federal Reserve van Kansas City. De daadwerkelijk locatie is niet in het plaatsje Jackson Hole, maar in de nabij gelegen Jackson Lake Lodge in het Grand Teton National Park. De locatie is in het verleden onder andere gekozen omdat men wist dat Fed-voorzitter Paul Volcker een fervent sportvisser was en men hem hiermee kon verleiden om aanwezig te zijn op de bijeenkomst.
De titel van het symposium dit jaar is ‘Structural Shifts in the Global Economy’. In de laatste jaren is het belang van de bijeenkomst toegenomen, vooral omdat regelmatig grote koerswijzigingen in het monetaire beleid voor het eerst daar worden gecommuniceerd. Aanstaande vrijdag zal Jerome Powell speechen, maar er worden geen wijzigingen verwacht. Powell zal herhalen dat de Federal Reserve data-dependent zal blijven, althans daar gaat de markt van ui
Voor de derde keer rente door 4 procent
Toch is de timing van de bijeenkomst ook dit keer weer vlekkeloos. Voor de derde keer in een jaar noteert de Amerikaanse rente immers weer boven de 4 procent. De eerste keer was oktober vorig jaar en dat moment viel samen met de bodem in de aandelenmarkt. De tweede keer dat de rente boven de 4 procent uitkwam was begin dit jaar en een week later was er opeens een bankencrisis. Dit is dus de derde keer en de rente staat ook meteen op het hoogste niveau sinds 2008.
Het bijzondere is dat de rentestijging het gevolg is van goed nieuws, namelijk de omarming van het scenario van een zachte landing. Daarmee lijkt niemand meer rekening te houden met een recessie. Voor de goede orde, eind vorig jaar rekende 85 procent van de economen op een recessie in 2023. Nu het vrijwel zeker is dat die recessie er niet komt, kan de rente omhoog.
Volgende beweging in de rente is omlaag
Toch is de volgende grote beweging in de rente waarschijnlijk omlaag. Zoals zo vaak dreigt er een overkill van de centrale bank. De geldhoeveelheid krimpt, de rentecurve is invers en commerciële banken zijn in snel tempo minder bereid om krediet te verlenen, ook omdat per 1 januari in de VS zwaardere kapitaalseisen gelden. Die combinatie op zich staat bijna garant voor een recessie in 2024.
De huidige zachte landing wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door het ruimhartige fiscale beleid met stevige investeringsprogramma’s met ironisch genoeg de naam ‘Inflation reduction Act’. Bovendien dreigen de begrotingstekorten verder op te lopen door de stijgende rente. In korte tijd is het bedrag dat de Verenigde Staten aan rente moeten betalen verdubbeld tot bijna 1 biljoen dollar. Ter vergelijking, de Amerikaanse belastinginkomsten zijn ongeveer 5 biljoen dollar per jaar. Op het moment dat de rente verder oploopt, gaat al snel een derde van de Amerikaanse begroting naar rentelasten en in een land waarin het politiek onmogelijk is om de belastingen te verhogen is dat een probleem.