september 18, 2022
Dit jaar kan in Beieren het Oktoberfest weer gehouden worden. In de afgelopen twee jaar kon het feest niet doorgaan vanwege de Coronapandemie. Alleen de prijs van een glas bier (naar Nederlandse begrippen een wat groter glas, want er gaat precies 1 liter in een Maß) varieert dit jaar tussen de 12,60 en 13,80 euro, een stijging van ongeveer 15 procent ten opzichte van 2019.
De kosten voor de brouwers zijn sterk gestegen, van de gerst tot de hop, maar ook voor het glas en het andere verpakkingsmateriaal. De prijzen voor gerst zijn verdubbeld, die van glas met 80 procent gestegen. Daarnaast is er veel energie, vooral aardgas, vereist om bier te brouwen. Maar de gestegen prijs van een glas bier zal niet opvallen nu de hele Duitse economie wordt geplaagd door hogere energieprijzen als gevolg van de oorlog in de Oekraïne. De inflatie in Duitsland in augustus kwam uit op 7,9 procent (tegen 9,1 procent in de landen van de eurozone). Waarschijnlijk zal de inflatie in Duitsland tegen het einde van het jaar oplopen tot 10 procent.
Duitsers zijn normaal gesproken sterk gebeten op oplopende inflatie. De Bundesbank was altijd het toonbeeld van een bank waar de bestrijding van de inflatie voorop stond. Dat komt door de diepe sporen die de hyperinflatie 100 jaar geleden heeft achtergelaten. Tijdens de Weimarrepubliek ontspoorde de inflatie waardoor effectief de hele Duitse middenklasse verdween, waarmee de basis werd gelegd voor de machtsgreep van de Nazi’s en de Tweede Wereldoorlog die daarop volgde.
In tijden van stress is er altijd ruimte voor veel opportunisme. Eerder dit jaar werd er geld van Russen in beslag genomen zonder duidelijke basis. Nu moet de Nederlandse overheid compenseren voor de hoge energieprijzen en dan wordt bestaande wet- en regelgeving gemakkelijk opzij geschoven. Contracten met prijsafspraken worden verscheurd, nood breekt wet. Met man en macht proberen landen als Frankrijk, Duitsland en Italië de welvaartsstaat van na de Tweede Wereldoorlog nog overeind te houden, maar het is eigenlijk tegen beter weten in. Hoge lonen, inflexibele arbeidsmarkt, hoge belastingen, hoge energieprijzen, de hordes voor een ondernemer in deze landen zijn simpelweg te hoog geworden. Landen in Europa hebben zich vastgelegd op de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs, maar daaraan vasthouden betekent onvermijdelijk dat oude omaatjes deze winter doodvriezen in onverwarmde flats terwijl fabrieken moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen of omdat er gewoon geen energie meer is. In snel tempo vervangen Duitsers nu gasinstallaties voor dieselgeneratoren waardoor de prijs voor een liter diesel nu boven de prijs voor een liter benzine ligt. Duitsland heeft verder geen andere optie dan massaal over te schakelen op (bruin)kool.
Duitsland is lang Exportweltmeister geweest, maar dreigt die titel nu te verliezen. Japanners en Koreanen kunnen veel goedkoper concurreren. De verzwakkende concurrentiepositie blijkt ook wel uit de torenhoge producentenprijzen in Duitsland. Ook Duitsland heeft inmiddels een tekort op de handelsbalans, maar heeft wel harde dollars nodig om de energiekosten te kunnen betalen. De stijgende prijzen zorgen voor hogere looneisen. In oktober gaan de minimumlonen met 20 procent omhoog. Dat raakt in totaal 7 miljoen Duitsers. IG Metall eist meer dan 8 procent loonsverhoging de komende 12 maanden voor in totaal 68.000 mensen. Met zulke loonstijgingen kan de ECB niets anders dan de rente stevig verhogen. De concurrentiepositie van de Duitsers verzwakt, maar de Duitse burger kan met dat hogere loon wel een biertje op het Oktoberfest betalen.
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Meer tegenwind. De rugwind van de coronagelden, dalende werkloosheid en investerende overheden wordt volgend jaar een tegenwind.
Meer lezenImpact UAW-staking. De stakingen bij de drie grootste Amerikaanse autoproducenten hebben mogelijk grote gevolgen gezien de onzekere toekomst.
Meer lezenKoersreacties aandelenadviezen. Indexbeleggen, flitshandel en het viraal gaan zorgt voor grotere koersuitslagen na adviezen van analisten
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek