Cross

Biden breekt

juli 7, 2024

Biden breekt

Het desastreuze debat van president Joe Biden op 27 juni met voormalig president Donald Trump heeft opnieuw ernstige zorgen over zijn leeftijd opgeroepen en paniek gezaaid onder Democraten. Het ongemakkelijke interview met ABC News op vrijdag stelde zijn critici niet gerust. Oproepen om uit de race voor het Witte Huis te stappen volgden snel. Sommige leden van zijn eigen partij willen graag dat hij wordt vervangen. Donoren zijn op zoek naar alternatieve kandidaten.

Biden breekt

Het debat

De grootste zwakte van Biden is zijn leeftijd. Als hij president zou worden dan is hij 86 jaar aan het einde van zijn presidentschap. Hij heeft problemen met zijn geheugen, een eigenschap die door Trump wordt uitgebuit, maar ook een eigenschap die in de komende maanden eerder zal verslechteren dan verbeteren. Tijdens het debat vergat Biden zijn tekst, kon zinnen niet afmaken, haalde zijn verschillende actiepunten door elkaar en reageerde versuft en mompelend op de onwaarheden van Trump. Het onderwerp over abortus dat Biden eenvoudig zou moeten winnen, werd door Trump verdraaid in een debat over immigratie, verkrachtingen en incest. Volgens een opiniepeiling na het debat reageerde twee derde dat Biden vervangen moet worden voor november. Biden is vooralsnog niet van plan om op te geven.

Het vervolg

Elk publiek optreden van Biden tot aan de verkiezingen zal onder een vergrootglas worden gelegd. Ook het deel van de media dat zich tot op heden terughoudend opstelde omtrent de leeftijd van Biden, zal zich nu daarop focussen. Komende week is er een NAVO-bijeenkomst in Washington. Zijn campagneteam probeert het imago te redden door te stellen dat Biden verkouden en uitgeput was. Hij kreeg steun van Obama en Clinton, maar er zijn ook congresleden die oproepen tot een andere kandidaat. Medio augustus is de Democratische conventie.

Kan Biden worden vervangen?

Inmiddels heeft Biden 99 procent van zijn kiesmannen in zijn zak. Die moeten op hem stemmen. Als Biden besluit om niet mee te doen, dan mag hij zijn kiesmannen geen stemadvies geven. Ze mogen zelf bepalen op wie ze stemmen. Een logische kandidaat lijkt dan vicepresident Kamela Harris, maar zij is nog minder populair dan Biden. Bovendien blijft zij Biden door dik en dun verdedigen.  Sommige Democraten pleiten voor Harris omdat een langdurige en openbare strijd om de nominatie, als Biden uit de race zou stappen, een grote afleiding zou zijn. Bovendien, zo stellen sommige Democraten, zou Harris, naast haar naamsbekendheid in vergelijking met alternatieven, in een unieke positie verkeren om zijn campagnekas te erven en voor de meest naadloze overgang te zorgen.

De laatste onderzoeken bevat een aantal tekenen dat de politieke status van Biden is verzwakt, terwijl een klein maar groeiend aantal Democraten hem oproept om zich terug te trekken als kandidaat voor de partij. Het aandeel bij de Democraten dat zegt dat hij te oud is om zich verkiesbaar te stellen is 7 punten gestegen ten opzichte van het onderzoek van de Journal in februari. Ongeveer 34 procent ziet de president nu in een gunstig daglicht, een laag cijfer in enquêtes van de Journal, terwijl 63 procent hem ongunstig beoordeelt. Minder dan 40 procent is het eens met zijn manier van omgaan met inflatie, immigratie, de economie of zijn ambt in het algemeen.

Trump aan kop

In hetzelfde onderzoek geeft 36 procent van de Republikeinen aan dat Trump te oud is voor het presidentschap. Verschil is wel dat Trump’s 48 procent steun de hoogste ooit is. Hij had een voorsprong van 6 punten op Biden in de laatste peiling, 42 procent tegen 36 procent voor Biden. Financiële markten hebben een voorkeur voor Trump boven Biden. Markten stegen ook na het debat tussen Trump en Biden. Het is nog vier maanden tot aan de verkiezingen, maar de kans is toegenomen dat al ruim voor november er duidelijkheid is welke kandidaat de beste kansen heeft op het presidentschap. Dat betekent dat markten niet pas in november gaan reageren, maar al eerder gaan verdisconteren dat Trump de volgende president wordt.

 

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.