Cross

Beste maand sinds 2008

december 4, 2023

 • Beste maand sinds 2008, markten staan op uitbreken.

 • Groeiafzwakking goed nieuws voor beleggers

 • Recessie onwaarschijnlijk in 2024 door consumptie en investeringen

 • Private debt meest interessante categorie op dit moment

 • Ook voor de lange termijn gunstig moment om te beleggen

November was de beste maand voor beleggers sinds 2008, het jaar van de Grote Financiële Crisis. Dat kwam door een sterke daling van de rente, waarvan niet alleen obligaties, maar ook aandelen profiteerden. Eind oktober piekte de Amerikaanse tienjaarsrente even boven de 5 procent om daarna snel te dalen. Meevallende inflatiecijfers en oplopende werkloosheid zorgen voor meer speculatie over renteverlagingen volgend jaar. Diverse indices staan op uitbreken.

 

Dit jaar zit het niet mee met de economische groei in Europa en China. De Verenigde Staten was de uitzondering met een opmerkelijk zachte landing, ondanks de vele renteverhogingen. Die zachte landing werd veroorzaakt door een consument die post-Corona goed in de slappe was zat en een overheid die volop bleef stimuleren via belastingkortingen en investeringen. Volgend jaar zullen overheden minder stimuleren en zal de volle impact van de gestegen rente worden gevoeld. Toch is dit goed nieuws voor beleggers omdat centrale banken dan de beleidsrente kunnen verlagen. 

 

De kans op een recessie volgend jaar neemt af, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. Normaal gesproken gaat aan een recessie een periode van excessen vooraf. Dit keer is er eerder te weinig dan te veel gebouwd. Door de krappe arbeidsmarkt wordt er geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie. Daarnaast zijn er investeringen vanwege deglobalisering en de energietransitie. Bovendien staat de consument er nog altijd uitstekend voor, zeker nu de inflatie weer snel daalt. Niet echt een omgeving voor een recessie.

 

Een investering in private markten behoort tot de kern van de portefeuille. Normaal gesproken is dit geen onderdeel waar beleggers gaan lopen timen. Het zijn immers langjarige beleggingen. Toch is er juist bij private debt sprake van een aantrekkelijk instapmoment. De vergoedingen zijn sterk concurrerend met andere beleggingen in portefeuille.

 

Wie kijkt naar de prognoserendementen op lange termijn, ziet dat die bij obligaties sterk zijn verbeterd en dat door de verbeterde toegang tot private markten er voor particuliere beleggers steeds meer valt te investeren en te beleggen tegen steeds scherpere kosten. Dat terwijl sparen op lange termijn een beproefd middel is om koopkracht in te leveren. 

 

Han Dieperink, CIO

Disclaimer

 

Gerelateerde artikelen

Auréus Rotterdam: “Iedere cliënt heeft een eigen verhaal, dat maakt ons werk zo mooi en afwisselend.”

Rotterdam is de meest ondernemende stad van Nederland. Veel van de cliënten van Auréus zijn ondernemers. Het spreekt dus voor

Meer lezen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.