oktober 25, 2023
Het is onrustig op de beurs en daarvoor zijn voldoende argumenten aan te dragen. Van de oorlog in Oekraïne tot de terroristische aanslagen in Israël, van stagflatie in Europa en een dreigende recessie in de Verenigde Staten. Anders is er nog altijd de koude oorlog tussen China en de Verenigde Staten, de inflatiedreiging, de rentestijging etc. Het klinkt vreemd, maar onrust is goed nieuws voor beleggers die nu moeten instappen. Als alles pais en vree is, zou de beurs waarschijnlijk een stuk hoger staan. Dat is interessant voor wie nu wil verkopen, maar niet voor wie nu moet kopen.
Financiële markten hebben de neiging om al het nieuws te verdisconteren. Meestal gaan ze bij slecht nieuws meteen uit van het zwartste scenario, waardoor het later alleen maar kan meevallen. Financiële markten zijn door de collectieve wijsheid van alle participanten zelfs in staat om de toekomst te voorspellen. Eigenlijk kijken beurzen gemiddeld zo’n zes maanden vooruit, behalve in tijden van stress. Dan is de beleggingshorizon opeens verkort tot een week. De gemiddelde beleggingsportefeuille heeft natuurlijk een veel langere horizon dan een week, een maand of zelfs zes maanden. Die beleggers is natuurlijk alleen geïnteresseerd in het totale rendement over die horizon. Het goed nieuws is dat de vooruitzichten beter zijn dan eerder deze eeuw.
Hieronder tien punten waarom dit het beste instapmoment is van de eeuw:
De rente is sinds 2020 sterk gestegen. Niet eerder is de rente in zo’n korte tijd zo sterk gestegen, maar die rente kwam dan ook van een extreem laag niveau. In Europa was de rente zelfs negatief. Op zo’n moment is het natuurlijk niet interessant voor beleggers om obligaties te kopen. Het gevolg was ook dat iedereen op zoek ging naar rendement, waardoor verschillende beleggingscategorieën steeds duurder werden. Dat betekent minder rendement in de toekomst. De sterke stijging van de rente zorgt er nu voor dat obligaties weer een goed alternatief zijn voor aandelen. Voor het eerst deze eeuw ligt het winstrendement, de omgekeerde van de koers/winstverhouding, in de Verenigde Staten beneden de tienjaars rente. Zo’n hoog rendement op obligaties betekent ook dat de prognoserendementen voor de komende jaren omhoog moeten.
Deze eeuw zijn de kosten voor beleggers voortdurend gedaald. Met dank aan de disruptieve innovatie van indexbeleggen dalen de kosten al vele jaren. Daarbovenop kwam nog de vereiste kostentransparantie waardoor beleggers tegenwoordig veel beter inzage hebben in de onderliggende kosten. Niet alleen is indexbeleggen tegenwoordig daardoor vrijwel gratis, ook de actieve beleggingsfondsen kunnen veel minder kosten rekenen dan voorheen. Hetzelfde geldt ook voor de sterke daling van de transactiekosten. Dezelfde beweging op het gebied van de kosten is nu ook zichtbaar op de private markten. Lagere kosten zorgen voor een hoger rendement.
Uiteindelijk is de winstontwikkeling van bedrijven afhankelijk van de economische groei. Nu zijn er drie variabelen die van invloed zijn op de economische groei: demografie, urbanisering en productiviteit. In principe zou de groei van de wereldbevolking moeten afnemen als iedereen erop vooruitgaat. Rijke landen krijgen minder kinderen dan arme landen. Maar door de urbanisering groeit het productieve deel van de bevolking snel en is er sprake van een ongekende wereldwijde stijging van de welvaart. Waar mensen op het platteland in opkomende markten in hoge mate zelfvoorzienend zijn, dragen ze veel meer bij aan de economische groei als ze naar de stad verhuizen. Het inkomen stijgt en daarmee ook de consumptie. Op dit moment is de groeibijdrage aan de wereldeconomie van landen als India en China al groter dan de Verenigde Staten. Bovendien wordt die groei versneld doordat we eindelijk de vruchten gaan plukken van de vierde industriële revolutie, waarin kunstmatige intelligentie centraal staat. Waar we in de tweede industriële revolutie de menselijke spierkracht hebben geautomatiseerd, automatiseren we nu de menselijke denkkracht. Het productiviteitspotentieel is enorm.
Hoewel aandelenmarkten niet zo ver van het hoogtepunt staan, zijn veel aandelen helemaal niet zo hoog gewaardeerd. De kar wordt vooral getrokken door een selecte groep van grote IT-bedrijven, maar in tegenstelling tot de dotcomperiode begin deze eeuw maken die bedrijven veel winst en zijn ze ook niet extreem gewaardeerd. De tegenhanger van deze groei-aandelen zijn value-aandelen en het gat tussen groei en value is wederom deze eeuw nog niet zo groot geweest. Ook het gat tussen Amerikaanse aandelen en aandelen buiten de Verenigde Staten is deze eeuw nog niet zo groot geweest. Europese en Aziatische beurzen bewegen zich al lange tijd per saldo zijwaarts. Zelfs een beurs als Japan die vorige eeuw nog een gewicht had van bijna 50 procent in de wereldindex is tegenwoordig extreem goedkoop. Waardering is op lange termijn een belangrijke factor voor het toekomstige rendement.
Er is meer geld verloren met het timen van een correctie dan met de correctie zelf. Wie het rendement op alle fondsen vergelijkt met het rendement dat beleggers behalen met al die fondsen ziet over een langere periode een verschil van wel 1 tot 2 procent per jaar. Beleggers hebben nu eenmaal de neiging op de top te kopen en op de bodem te verkopen. Nu zijn mensen hardleers, maar niet dom. De financiële wereld is veel beter in staat om dergelijke fouten inzichtelijk te maken. Ook dankzij het internet en de mobiele telefoon is het veel makkelijker om kennis te delen. Verder zijn er tegenwoordig uitstekende financiële planners die beleggers kunnen vertellen dat het gaat om de tijd in de markt en niet om het timen van de markt. Hetzelfde geldt ook voor private markten. Wie probeert in te stappen in een verzameling van private equity fondsen is verkeerd bezig. Juist daar heeft het zo vol mogelijk belegd zijn een positieve impact op het rendement.
Het aantal markten waar beleggers op kunnen beleggen is in de afgelopen jaren gestegen. Vooral in de financiële wereld is er sprake van disintermediatie. Dat op zich zorgt voor lagere kosten, maar ook voor meer rendement. Zo is het steeds minder vanzelfsprekend dat krediet wordt verstrekt door een bank en is daarvoor steeds vaker een oplossing op de kapitaalmarkten of via een categorie als private debt. Private equity beleggers krijgen naast het aandelenrendement ook wat extra’s, het is iets wat men het ondernemersrendement kan noemen. Beleggers op de beurs kunnen moeilijk waarde toevoegen, ze kunnen alleen kopen en verkopen en de directie van beursgenoteerde ondernemingen zijn vaak niet veel meer dan welwillende bestuurders. Private equity is het terrein van de ondernemers, die alleen verdienen als ze ook waarde kunnen toevoegen.
In de vorige eeuw werden portefeuilles nog samengesteld op basis van de tip van de dag of het fonds van de week. Als het mooi weer werd, kwam de adviseur met de tip om Heineken (bier) of Unilever (ijs) te kopen. Dankzij uitgebreide informatiesystemen is het tegenwoordig veel eenvoudiger en goedkoper om de juiste bedrijven of fondsen te selecteren. Beleggingen zijn ook beter gespreid waardoor het voor risico gecorrigeerde rendement stijgt. Bovendien zit er bij de selectie van beleggingen ook een veel grotere stok achter de deur, in de vorm van de concurrentie van indexbeleggen.
Deze eeuw is er sprake van een duidelijke concentratie van financiële dienstverleners. Er zijn bedrijven ontstaan die vele biljoenen onder beheer hebben. Met zo’n omvang spelen er vele schaalvoordelen, maar een belangrijk onderdeel is ook dat veel kosten met zo’n omvang onderhandelbaar zijn, tot bijna aan het nulpunt. Mede door het in Nederland geldende provisieverbod komt steeds meer ten goede aan de uiteindelijke belegger.
Er zijn tal van nieuwe financiële markten ontstaan deze eeuw. Nu lijkt het of High Yield een vanzelfsprekende categorie is, maar het is niet zo lang geleden dat Michael Milken met Drexel Burnham Lambert deze markt startte. Hetzelfde geldt voor de categorie emerging debt. Voor de Grote Financiële Crisis was het een relatief kleine exotische categorie waarin alleen door hedgefondsen werd belegd. Na de GFC ging emerging debt mainstream. Ook in de vele facetten op private markten zitten categorieën die er vorig eeuw nog niet waren, om over cryptovaluta maar niet te spreken.
Wie verder terugkijkt in de geschiedenis ziet dat economische cycli, maar ook de cycli op financiële markten opvallend parellel lopen aan de verschuiving van de ene generatie naar de volgende generatie. Verder leert de geschiedenis dat fouten zich steeds lijken te herhalen. Kennelijk leert men niet van fouten uit het verleden. Het is het niet eenvoudig om de geschiedenis te bestuderen, vaak omdat de gegevens ontbreken. Alleen is dat in voor de huidige generatie anders. Dankzij de veel betere data en explosief gestegen rekenkracht, is het mogelijk bestaande processen te verbeteren en historische fouten te voorkomen of er zelfs van te profiteren. Ook dit draagt veel bij aan het uiteindelijke rendement voor een particuliere belegger.
Voor wie naar aanleiding van deze opsomming ook wil starten met beleggen en investeren:
https://aureus.eu/contact/ of bel ons op 020-5225252.
Han Dieperink, Chief Investment Officer
Auréus
De Amerikaanse dollar is gedaald tot het laagste niveau van de afgelopen drie maanden, dat is goed voor financiële activa buiten de VS.
Meer lezenReal assets uit de gratie, het verkrappende beleid van de afgelopen jaren raakt nu ook de verzamelaars van spullen.
Meer lezenLeveraged loans versus high yield, beide categorieën zijn onderdeel van de non-investment grade categorie, maar er zijn verschillen.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek