mei 8, 2022
De Russische invasie in Oekraïne heeft verschillende grondstoffen in prijs doen stijgen. Nu is er ook een tekort aan houtpulp. De voorraden zijn daar zo sterk gedaald dat Suzano SA – één van de grootste producenten ter wereld – vreest voor tekorten, met hogere papierprijzen (inclusief duurder verpakkingsmateriaal, tissues en toiletpapier) tot gevolg. Rusland is een belangrijke bron van hout voor Europa, maar sinds de invasie komt er geen hout meer uit Rusland. Dat betekent dat de capaciteit in de Scandinavische landen omhoog moet en ook de vraag naar pulp uit Latijns-Amerika is sterk gestegen
Een nadeel van veel grondstoffen voor beleggers is dat ze geen coupon geven en ook geen dividend. Ze zijn uiteindelijk waard wat de gek ervoor geeft. Dat zorgt er voor dat grondstoffen ook geen structurele beleggingscategorie zijn, eigenlijk zijn ze alleen in de opgaande fase van de grondstoffensupercyclus interessant. Hout is een uitzondering. Het wordt elk jaar namelijk meer waard door groei. De groei is niet afhankelijk van de economie of de ontwikkeling op de beurs en dankzij het stijgende CO2-gehalte in de lucht, groeien bomen zelfs sneller.
Hout is de ideale grondstof om CO2 in op te slaan. In dat opzicht is het vreemd dat onder de noemer van biomassa het vers gekapte hout meteen weer wordt verstookt. Hout kan ook prima gebruikt worden om huizen van de bouwen, zeker als het wordt afgezet tegen milieuvervuilende materialen als steen en cement. Verder wordt plastic steeds vaker vervangen door papier, vaak gemaakt van hout.
De voordelen van een belegging in hout blijven niet beperkt tot positieve impact op milieu en klimaat. Hout staat op land en dat is per definitie een schaars goed. De kans is groot dat we als gevolg van de versnelling van het duurzaamheidsbeleid meer zullen doen om regenwouden te beschermen. Het aanbod neemt dus af, maar de vraag niet. Een boom groeit elk jaar. Hoe groter de boom, des te beter de kwaliteit van het hout. In de afgelopen decennia lag het rendement op hout vrijwel gelijk aan dat op aandelen en dat bij een veel lagere standaarddeviatie. Bovendien kopen sommige beleggers hout om zich in te dekken tegen inflatie, hout wordt immers in tal van producten gebruikt. Waar hout geen bescherming tegen kan bieden is de natuur. Plagen en bosbranden drukken het rendement.
Beleggen in hout kan door een bos te kopen, maar met het bezit van een regulier bos in Nederland worden dit soort rendementen niet behaald. Hier kost het onderhoud vaak meer geld dan het hout oplevert. In de Verenigde Staten is driekwart van de bossen in handen van particulieren en zijn er ook speciale vastgoedfondsen op het gebied van hout. Ook zijn van oorsprong grote geïntegreerde papiermaatschappijen vaak in het bezit van uitgestrekte bossen. Verder zijn er ook beleggingsfondsen speciaal gericht op investeringen in hout.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Koersreacties aandelenadviezen. Indexbeleggen, flitshandel en het viraal gaan zorgt voor grotere koersuitslagen na adviezen van analisten
Meer lezenHet optimale belastingtarief ligt waarschijnlijk op circa 40 procent. Lager zorgt al snel voor onvoldoende onderwijs en zorg.
Meer lezenVan Export-Weltmeister naar Dritte Liga. Duitsland heeft last van hoge energieprijzen en meer concurrentie uit Azië.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek