Cross

Bedrijfsresultaten vallen waarschijnlijk tegen

juli 3, 2022

Over enkele weken worden de bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal gepubliceerd. Het voordeel van de huidige hoge inflatie in combinatie met reële economische groei is dat daarmee de topline (de omzet) sterk kan groeien en dat biedt compensatie voor hogere kosten. Lonen stijgen over het algemeen met enige vertragingen ook energiekosten en rentelasten zijn vaak verankerd in contracten die pas na verloop van tijd worden aangepast. Het vervelende is dat de kosten beginnen pas echt beginnen te stijgen op een moment dat de economische groei vertraagt en ook de inflatie wat zou moeten afkomen. Nu is dat laatste nog maar de vraag, maar het zou wel bijzonder opmerkelijk zijn als inflatie voortdurend boven de 8 procent blijft uitkomen.

earnings estimates

Wie naar de ontwikkeling van de winsttaxaties kijkt dit jaar ziet dat ze nauwelijks zijn afgekomen. Naar aanleiding van de vooruitzichten geschetst na de eerste kwartaalcijfers zijn de verwachtingen voor het tweede kwartaal wel wat naar beneden bijgesteld, maar voor het gehele jaar eigenlijk gelijk gebleven. Dat betekent dus dat juist voor de tweede helft de taxaties omhoog zijn gegaan.

FWrJoL9WAAEFPPb

Nu zijn er ook wel oorzaken aan te wijzen voor een redelijk robuuste winstontwikkeling. Naast de hoge nominale groei zijn de Verenigde Staten per saldo een exporteur van energie. In tegenstelling tot Europa hebben de VS dus baat bij hogere energieprijzen. Datzelfde geldt ook voor de gestegen voedselprijzen. Verder zorgt de herbewapening naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne voor nieuwe orders voor met name Amerikaanse wapenproducenten. Het is verder begrijpelijk dat taxaties in grondstoffengerelateerde sectoren omhooggaan en dat die compensatie bieden voor sectoren waar de resultaten naar beneden worden bijgesteld, maar een recessie is normaal gesproken niet goed voor de bedrijfsresultaten.

FWcmGtTXgAMGXTJ

Dilemma is dat de winstmarges op recordniveau staan, maar dat rentelasten, stijgende lonen en hogere energieprijzen geleidelijk vat beginnen te krijgen op die marges. Ook blijkt in de retail dat men de lijn vanuit corona te veel heeft doorgetrokken naar de toekomst en nu iedereen een terrasje pakt of op vakantie gaat blijven zij met de voorraden zitten.

FWSoJgXXEAc42nR

Het tekort aan personeel gaat in diverse sectoren nu ook ten koste van de omzet. In de financiële sector zullen geleidelijk de kredietverliezen oplopen. Nu de rente 12 jaar op nul of zelfs daaronder heeft gestaan, moeten de nodige excessen worden weggewerkt, iets wat pas zichtbaar zal worden als de rente stijgt. Verder begint de consument de laatste weken ook af te haken, met name in Europa.

FWYjwn4WIAAtdQ-


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. 

Gerelateerde artikelen

De achterblijvers in de Mag 7

De achterblijvers in de Mag 7 zijn Apple en Tesla. Toch zijn dit waarschijnlijk de belangrijkste AI-bedrijven in de Mag 7.

Meer lezen

De enige bron van alfa

De enige bron van alfa is timing. Timing is simpelweg laag kopen en hoog verkopen, maar in de praktijk blijkt alfa vluchtig.

Meer lezen

Japanse interventie

Japanse interventie. De Japanse overheid heeft meer mogelijkheden dan ingrijpen in valutamarkten om de yen te sturen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.