Cross

Banken stellen teleur

april 18, 2022

Vier van de vijf grote banken in de VS (JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup en Goldman Sachs) kwamen afgelopen week met resultaten over het eerste kwartaal, Bank of America rapporteert deze week. Morgan Stanley zag de resultaten bij investment banking met 37 procent dalen, bij Goldman Sachs daalden die met 36 procent. In het eerste kwartaal waren er 80 IPO’s in de VS, een jaar geleden 398. Fusies en overnames waren er ongeveer even veel als een jaar geleden. Het mag duidelijk zijn dat de financiële markten aan het opdrogen zijn door de renteverhogingen van de Fed en de oorlog in Oekraïne. Dat zorgt ook voor meer volatiliteit en daarmee voor goede resultaten bij de handelsactiviteiten. Niet elke bank profiteert even veel van de renteverhogingen door de Fed. Bank of America en Wells Fargo, met elk een groot leningenboek, profiteren meer. Volgens Bank of America zorgt een stijging van de rente (kort en lang) van 1 procentpunt voor 6,5 miljard extra opbrengsten voor de bank. 

FQZ175zVgAM2BDt

Sinds de piek van oktober zijn de aandelen van deze vijf grote banken met 24 procent gedaald, ondanks het feit dat deze banken ook gedurende deze periode massaal eigen aandelen inkochten. In de afgelopen vijf jaar hebben de vijf banken bij elkaar maar liefst 328 miljard uitgegeven aan het inkopen van eigen aandelen, meer dan de marktkapitalisatie van Bank of America. Toch zijn per saldo de aandelen van deze vijf banken de afgelopen vijf jaar niet gestegen.

nSo5prxM

JP Morgan zag de winst dalen met 42 procent tot 8,3 miljard dollar. Zoals gebruikelijk hebben reserveringen voor verliezen een groot effect op de resultaten. Een jaar geleden viel nog voor 5,2 miljard aan reserves vrij, omdat de Amerikaanse overheid besloot een groot deel van de lasten van de coronacrisis te dragen. Nu was er een reservering van 902 miljoen dollar voor verliezen, vanwege verslechterende economische vooruitzichten. Ook schreef JP Morgan afgelopen kwartaal 582 miljoen dollar aan schulden af, met name exposure op derivaten en receivables van Russische tegenpartijen. Bij Goldman daalde de winst met 27 procent naar 2,4 miljard dolar. Ook hier een reservering van 561 miljoen voor kredietverliezen (een jaar geleden een vrijval van 70 miljoen), Citigroup zag de winst dalen met 41 procent. Naast kredietverliezen van 755 miljoen (een jaar geleden nog een vrijval van 2,05 miljard) stegen hier ook de kosten met maar liefst 15 procent. Verder heeft Citigroup van deze vijf banken de grootste exposure op Rusland, de potentiële verliezen daar kunnen oplopen tot 3 miljard dollar, bij de andere banken gaat het meestal om enkele honderden miljoenen.

FQecekDX0AINWsD

Bij Wells Fargo daalde de winst met 21 procent, het verstrekken van hypotheken daalde hier met maar liefst 33 procent door de sterk stijgende hypotheekrente in de Verenigde Staten. Jamie Dimon, CEO van JP Morgan, vatte de vooruitzichten voor de banken bij de toelichting op de cijfers samen met ‘I cannot foresee any scenario at all where you’re nog going to have a lot of volatility in markets going forward… And I think people should be prepared for that.’ Hoewel alle banken geen grote directe exposure hebben naar Rusland, zullen ze indirect nog wel last krijgen. De hogere benzineprijzen zorgen voor meer defaults op credit cards, maar dat zit nog in de pijplijn. Verder kunnen er ook problemen ontstaan in de grondstoffensector, een sector die voor een belangrijk deel is gefinancierd door de Amerikaanse grootbanken.

FQJAUi5WUAAcN8_

Hoewel er in de afgelopen weken weer wat terug geroteerd werd richting Tech en Financials, mag er afgezien van de handelsactiviteiten in de rest van het jaar weinig goed nieuws worden verwacht van de banken. Hogere rentes en een afzwakkende economie (zeker in dit tempo) staan meestal garant voor financiële ongelukken. Verder profiteren alleen de saaiere banken van hogere rentemarges. De grootste winststijging dit kwartaal wordt (vanzelfsprekend) nog altijd verwacht van de energiesector. 

FQXYyH5XMAAX8KG

De energiesector profiteert van de stijgende prijzen, geholpen uiteraard door de oorlog in Oekraïne, maar ook door de nog altijd opmerkelijke kapitaalsdiscipline, hoewel dat aan de Prelude FLNG van Shell, het grootste offshore floating facility nog niet te merken is. Shell denkt dat het schip van meer dan vier voetbalvelden lang nog 20 tot 25 jaar vloeibaar aardgas op zee zal produceren. Overigens wordt aardgas (en dus ook LNG) gezien als de transitiebrandstof, maar de impact van aardgas op het klimaat is veel groter dan andere fossiele brandstoffen door de hoge uitstoot van methaan (uit installaties) en het enorme gasverbruik om aardgas af te koelen tot LNG.  Nu investeren in aardgas betekent dat we daar waarschijnlijk nog 20 tot 25 jaar aan vast zitten. Beter is het dan om kolencentrales nog enkele jaren te laten draaien en dan af te schrijven bij de transitie naar alternatieve brandstoffen. 

Shell-to-restart-Prelude-FLNG-after-Nopsema-approval

Na de winsten van vorig jaar en het eerste kwartaal wordt de grondstoffen (en energie)sector wel gezien als een ‘crowded trade’. Dat is meer ingegeven door de recente outperformance dan het gewicht van de energiesector in diverse indices. Dat is nog altijd zo’n tien procentpunt lager dan op de laatste pieken in de olieprijs. Een sector met een gewicht van 4 procent bestempelen als ‘crowded’ lijkt overdreven.

FQN7myIVkAAXVIr

Wel is het zo dat veel grondstoffen nu in de zone komen waarin vraaguitval de prijs lijkt te maximaliseren. Toch is de pijngrens van de jaren zeventig is nog niet bereikt (toen ging een veel groter deel van het besteedbaar inkomen op aan energie) en dat zou zelfs betekenen dat de olieprijs vanaf dit niveau nog zou kunnen verdubbelen. Toch lijkt het alternatief voor een rechtstreekse belegging in grondstoffen, namelijk energie- en mijnbouwaandelen, beter omdat koersen daar verder kunnen stijgen, ook als prijzen op het huidige niveau blijven hangen.

FQOStT9XsAg_yV7

Voor wie denkt dat het ons lukt om in 2030 CO2-neutraal te zijn, is mijnbouw wellicht een beter alternatief dan energiebedrijven. Die laatste groep is immers nog altijd afhankelijk van fossiele brandstoffen. Wel stijgen de productiekosten van een elektrische auto (BEV) sneller dan die van een fossiel aangedreven auto (ICE) door de gestegen metaalprijzen. Als we mikken op de net-zero in 2050 dan profiteren ook oliemaatschappijen.


Abonneer op deze wekelijkse nieuwsbrief

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Wegvallende onzekerheden

Meer zekerheid over renteverlagingen door meevallende inflatiecijfers Minder politieke onzekerheid, Trump aan de leiding Meer evenwichtige groei wereldeconomie Winstgroei niet

Meer lezen

Campinghausse 2.0

Campinghausse 2.0, de huidige omgeving op de beurs lijkt op de die in 1997. Er zijn meerdere parallellen te trekken.

Meer lezen

De zwakke Japanse yen

De zwakke Japanse yen zorgt er voor dat de outperformance van de Japanse aandelen worden gedrukt, maar niet voor eeuwig.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.