Cross

Amerikaanse verkiezingen

oktober 30, 2022

Dinsdag 8 november mogen Amerikanen naar de stembus. Er worden 435 nieuwe leden van het Huis van Afgevaardigden gekozen. Op dit moment zijn 220 zetels van het Huis in handen van de Democraten en 212 in handen van de Republikeinen (er zijn nog 3 vrije zetels). Verder mogen er ook 35 nieuwe senatoren worden gekozen (van de 100). Van die 35 zijn er 21 in handen van de Republikeinen en 14 Democratische zetels. In de Senaat heeft vice-president Kamala Harris nu de beslissende stem in het 50-50 evenwicht van de Democraten en de Republikeinen. Op het moment dat de Democraten de controle verliezen over het Huis of de Senaat dan wordt het veel lastiger voor Biden om wetgeving door het parlement te krijgen. Verder mogen deze verkiezingen worden gezien als een referendum over het presteren van Biden. Tot voor kort was Biden de minst populaire president ooit, maar dat is de afgelopen maanden verbeterd. Verder zijn er verkiezingen voor in totaal 36 gouverneurs en verschillende andere lokale functies. Aan deze verkiezingen hangen in verschillende staten ook referenda, onder andere over abortuswetgeving.

_127388885_biden_polling-nc

Zoals altijd gaan ook deze verkiezingen over de economie. De gestegen kosten van levensonderhoud, hogere rentes en dalende huizen- en aandelenprijzen vormt de basis voor het gedrag van kiezer en dat pleit tegen een Democratische zege. Op dit moment stemmen volgens de opiniepeilingen 45 procent van de Amerikanen Democratisch en ook 45 procent van de Amerikanen Republikeins. Het gaat dus om de 10 procent van de mensen die nog geen beslissing heeft genomen. Verder zijn Republikeinen meer gemotiveerd om te gaan stemmen, dus een lage opkomst is meestal in het voordeel van de Republikeinen.

Scherm­afbeelding 2022-10-30 om 15.29.00

In slechts drie van de laatste 22 mid-terms verkiezingen won de partij die daarvoor ook de president had geleverd. Dat was het geval bij Roosevelt in 1934, Clinton in 1998 en Bush in 2002. Ook wat dat betreft zit het de Democraten niet mee.

062722GS

Volgens verschillende websites waar gegokt kan worden op de uitkomst zijn de Republikeinen in het voordeel, in zowel de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden.

saupload_Weakest-part-of-Presidential-Cycle

Er bestaat zoiets als de vier-jaars-presidentscyclus op de beurs. Monetair en fiscaal beleid hebben een grote invloed op financiële markten. Politici willen graag dat dat de economie en de aandelenmarkt het goed doet en stimuleren de economie in aanloop naar presidentsverkiezingen. Een bear-markt doet zich meestal voor in de eerste helft van de vierjaarstermijn, van de tweede helft laat het derde jaar de beste prestaties zien. Die periode start na de mid-terms verkiezingen.

origin


Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin

De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.