Cross

Amerikaanse inflatie blijft hoog in de zomer

juli 16, 2022

En weer zijn de  Amerikaanse inflatiecijfers hoger dan verwacht, een nieuw record over de afgelopen 40 jaar. Opvallend is ook dat de verschillende methodes om de onderliggende of de kerninflatie te meten opeens ook fors beginnen te stijgen. Hoewel de prijs voor ruwe olie is gedaald, zijn prijzen voor benzine en diesel relatief hoog vanwege het tekort aan raffinagecapaciteit. Dat tekort kan later dit jaar oplopen als het stormseizoen aan de Amerikaanse zuidkust in alle hevigheid losbreekt. La Nina in combinatie met bovengemiddelde temperaturen op de Atlantische oceaan zorgen dit jaar voor meer en zwaardere stormen.

FXtBhINUUAIPgnNOok de producentenprijzen stegen met 18,6 procent (!). In de jaren zeventig was er slechts één maand waarin de producentenprijzen sterker stegen (met 19,6 procent). Nog even en de jaren zeventig verbleken qua inflatieniveau met de inflatie van dit moment. Probleem met onder andere grondstoffen is dat de prijsdaling volledig te danken is aan de speculatie op een recessie en de vraaguitval die daarvan het gevolg zou moeten zijn. In werkelijkheid is de krapte op de grondstoffenmarkt afgelopen maanden alleen maar toegenomen.FXtlUaxVEAEiXEf

De lage voorraden maken deze markt zeer gevoelig voor schokken. Zo schok kan al snel een extra impuls geven aan de inflatie.

Schermafbeelding 2022-07-14 om 07.40.47

Nu is veel inflatie tijdelijk, een gevolg van corona, de monetaire gekte of het resultaat van leveringsproblemen. Hoe langer die tijdelijke inflatie blijft, des te groter de kans dat dit inflatieniveau tussen de oren gaat zitten. Stijgende energie- en voedselprijzen dragen sterk bij aan de uiteindelijke looneisen, zeker in deze krappe arbeidsmarkt

FXtEQXoVEAU5cpO

Enkele componenten van de kerninflatie zijn redelijk voorspelbaar. Zo stijgen de huren door de krapte en de hoge prijzen op de woningmarkt, maar de prijsstijgingen van koopwoningen komen ook met enige vertraging tussen in de huurequivalent van koopwoningen. Dat betekent dat de recent sterk gestegen woningprijs nog maar voor een deel in het inflatiecijfer is verwerkt. In de komende maanden volgt er meer.

FXtDySNUYAALlF3

Zoals bekend viel vorig jaar in de zomer (tot aan oktober) de inflatie mee. Deze cijfers vallen nu uit de vergelijking (inflatie is immers altijd een jaar-op-jaar cijfer) dus dat betekent dat inflatie waarschijnlijk zal blijven tegenvallen. Even leek het er op dat de markt als gevolg daarvan rekende op een renteverhoging van een vol procent bij de volgende bijeekomst, maar inmiddels wordt er weer gerekend op een verhoging van 75 basispunten.

FXo8u_4UsAEb8vkDe beste indicator voor de kerninflatie op wat langere termijn is de ontwikkeling van de loonprijzen en die naderen inmiddels de 7 procent. Eind deze maand wordt de employment cost index over het tweede kwartaal gepubliceerd en de kans is groot dat die verder stijgt, daar gaat het huidige beleid van de Federal Reserve weinig aan veranderen.

Employment-Cost-Index


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Gerelateerde artikelen

Omgaan met familievermogen

Auréus Family is een gerenommeerd multi-family office. In 2001 zijn wij ontstaan uit de vraag van een kleine groep vermogende relaties

Meer lezen

Cliënt aan het woord: Antoinet van Bussel

“Het helpt om als vrouw in een mannenwereld een beetje pit te hebben”   Na een groot deel van haar

Meer lezen

Marktontwikkelingen: een goede start

Het eerste kwartaal zit er op en het beursjaar 2024 is goed begonnen. Per saldo staat de wereldindex, inclusief opkomende

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.