Cross

All-time-high voor aandelen

december 17, 2023

All-time-high voor aandelen

Het zat er al een tijdje aan te komen. Dankzij de toch nog onverwachte draai van de Fed afgelopen week, bereikte de wereldwijde aandelenmarkt (MSCI ACWI IMI) afgelopen week een nieuw record. Daarmee is het vorige hoogtepunt van circa twee jaar geleden doorbroken. Ook is de zijwaartse correctie van de afgelopen twee jaar ten einde. Voor veel beleggers zal het wel niet aanvoelen als een nieuw hoogtepunt. Dat is vooral een gevolg van de zijwaartse beweging in de afgelopen twee jaar. Dat in combinatie met een stevige correctie op de obligatiemarkt, zorgde ervoor dat er in de afgelopen twee jaar geen droog brood viel te verdienen op de financiële markten. Dat kan nu veranderen, want lagere inflatie en lagere rentes zijn allesbehalve in de koersen verdisconteerd.

     All-time-high voor aandelen

Geen koude douche, maar een warm bad

Voorafgaand aan de Fed-vergadering werd eigenlijk gerekend op een nieuwe koude douche van de Fed. Sinds de piek in de rente eind oktober is de rente sterk gedaald en de aandelenmarkten sterk gestegen. Meestal is dat het moment dat centrale banken vinden dat er te ver vooruitgelopen wordt op de muziek. Om te voorkomen dat de markt via de financiële condities alvast een impliciete renteverlaging doorvoert, proberen centrale bankiers de rente langer hoog te houden. Dat lukte ook uitstekend in september, maar inmiddels zijn inflatiecijfers verder gedaald en loopt de werkloosheid op zodat een nieuwe langer hoog verhaal weinig geloofwaardig zou zijn, alleen wordt het nu een snel omlaag verhaal.

all-time-high voor aandelen

Waarschijnlijk zou de markt ook op basis van zo’n havikachtige toelichting gestegen zijn. Nu komt het FOMC met de prognose van drie renteverlagingen komend jaar. Dat zijn er weliswaar minder dan er waren ingeprijsd, maar het feit dat er gesproken wordt in het FOMC is al groot nieuws. Een dag later hield de ECB nog vol dat er in die vergadering niet gesproken is over een renteverlaging. Dat terwijl juist Europa er wel één zou kunnen gebruiken. Ook opmerkelijk is dat de Fed twee jaar lang data dependent was en bewust niet vooruit wilde kijken, maar kennelijk is er nu toch weer ruimte voor guidance. 

Start van een dollar bear-markt, of toch niet

Het feit dat de ECB niet beweegt en de Fed wel, kan betekent dat de dollar verzwakt ten opzichte van de euro. Toch zal dat waarschijnlijk in een later stadium wel bijtrekken. Europa staat er slechter voor dan de Verenigde Staten en het is nog altijd mogelijk (en waarschijnlijk) dat de ECB eerder de rente gaat verlagen dan de Fed. Voor financiële markten betekent dit echter dat er de komende tijd gespeculeerd gaat worden over renteverlagingen in plaats van verhogingen en daar reageren markten meestal positief op.

China maakt pas op de plaats, mogelijke draai in Japan

In China is er nog geen draai in het beleid. Voorlopig staan er in Peking belangrijker zaken op de agenda dan de Chinese economie en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn gaat veranderen. Mogelijk dat het Chinese jaar van het houten paard wat kan veranderen. Komende week mag de Bank of Japan beslissen of het beleid ook op de schop gaat. Als dat zo is dan beweegt de BoJ in de tegenovergestelde richting van de Fed en dat betekent waarschijnlijk een sterkere beweging in de yen/dollar. Tegelijkertijd neemt de BoJ meestal de weg van de geleidelijkheid en wil het meer bewijs zien van dat inflatie in Japan terug is van weggeweest.

Eindejaarsrally, week 8

De Amerikaanse markt is de afgelopen zeven weken op rij gestegen, vanaf de start dat de eindejaarsrally is begonnen.  Zo’n onafgebroken periode van stijgende koersen is sinds 2017 niet meer voorgekomen en meestal volgt er dan een pas op de plaats. Toch houden nog te veel beleggers rekening met tegenvallend inflatienieuws, terwijl bijna dagelijks de kansen toenemen dat inflatiecijfers niet alleen de 2 procent aantikken, maar mogelijk ook ver beneden de 2 procent uitkomen. Wellicht zat dit ook bij het FOMC tussen de oren toen aangaven dat volgend jaar drie keer de rente zal worden verlaagd. Het feit dat de Federal Reserve erin slaagt om zonder recessie met een zachte landing de inflatie onder controle te brengen is op zichzelf al opmerkelijk goed nieuws, waardoor ook het beursjaar 2024 goed kan beginnen.

Han Dieperink, Chief Investment Officer

Disclaimer

Gerelateerde artikelen

Een goede eerste helft

De eerste jaarhelft zit er bijna op. Aandelenbeleggers kunnen terugkijken op een goede eerste jaarhelft. Dat is geen toeval. In

Meer lezen

Zomerhausse

Zomerhausse door Amerikaanse presidentsverkiezingen, desinflatie en lagere beleidsrentes en positieve winstbijstellingen.

Meer lezen

Update verkiezingen

Update verkiezingen. Er is onrust in Frankrijk, Mexico en India, alle drie naar aanleiding van verkiezingen.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's





  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.











   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek






    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.