Cross

Alfa Bierbrouwerij: 151 jaar familiegeschiedenis wordt doorgegeven Bie de Bron

juli 16, 2021

In dit nieuwsbericht kijken we achter de schermen bij een Limburgs ondernemersgezin. Hoe gaat het eraan toe in een familiebedrijf? Hoe voelt het om als vijfde generatie in het bedrijf van je voorouders te stappen? In gesprek met Michelle Meens van de Alfa Bierbrouwerij in Thull.

“We hebben een zware periode achter de rug maar natuurlijk wisten we allemaal dat er een moment zou komen waarop de horeca weer open mocht. De extra tijd die het coronavirus met zich meebracht hebben we gebruikt om ons optimaal voor te bereiden op de heropening. We zijn nu volop bezig met het opschalen van onze productie en het bevoorraden van onze klanten.” Michelle (25) staat samen met haar broer Martijn (23) sinds kort als vijfde generatie van de familie Meens aan het roer van de Alfa Bierbrouwerij. Michelle plaatst de coronacrisis in perspectief: “Onze brouwerij bestaat sinds 1870 en ik heb onlangs ons volledige archief gedigitaliseerd. Ik vond een krantenartikel uit de oorlog waarin Limburgse brouwerijen gezamenlijk aankondigden dat er geen bier meer werd gebrouwen: de voorraden waren helemaal op. Grondstoffen als graan werden gebruikt voor voedsel en in tijden van honger wordt bier natuurlijk bijzaak. De coronacrisis was ontzettend heftig, maar het kan dus nóg erger.”

Tot een aantal jaar geleden wist Michelle nog niet zeker of haar toekomst wel in de brouwerij lag. Ze voelde een sterke behoefte om meer van de wereld te zien. Michelle liet het vertrouwde Limburg achter zich en met een backpack op haar rug verkende ze onder andere India, Nepal, Indonesië en Maleisië. Michelle: “In Azië ben ik nog bewuster geworden van de manier waarop we hier in Nederland leven. Ik realiseer me heel goed dat het niet vanzelfsprekend is om op te groeien in een familiebedrijf als het onze. Op sommige momenten voelt het als een zware opgave om een bedrijf met zo’n rijke historie voort te zetten. Moeilijk, maar ik besef ook dat er maar heel weinig mensen zijn die zo’n kans krijgen. Mijn reis en de kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan binnen Alfa, motiveren me om die kans nu met beide handen aan te grijpen.”

We vragen Michelle hoe het is om intensief samen te werken met haar vader en broer. “Mijn broer en ik zijn natuurlijk allebei opgegroeid in de familiebrouwerij. Toch zijn we twee totaal verschillende ondernemers. Mijn broer is heel technisch en weet alles over het productieproces van onze bieren. Ik ben weer sterk in verkoop, marketing en in de doorontwikkeling van ons merk. We zijn dus heel verschillend maar vullen elkaar goed aan. Natuurlijk zijn we het niet altijd met elkaar eens, maar onze basis is heel sterk. We hebben dezelfde ambities en dat maakt dat we op elkaar kunnen bouwen.” De heropening van de Nederlandse horeca was voor de Alfa Bierbrouwerij ook het moment om een eigen, nieuw horecaconcept te openen: Bie de Bron. Michelle: “Bezoekers van Bie de Bron maken als het ware een reis door de tijd. Je start in ons proeflokaal, volledig ingericht als een café uit 1870, en eindigt in een moderne, open ruimte waarin je ziet hoe we vandaag de dag te werk gaan. We hebben onze historie gecombineerd met moderne technieken om een ervaring te creëren die verleden en heden bij elkaar brengt.”

Vader Harry Meens staat nog altijd aan het roer van het bedrijf. Michelle: “Van hem en van de mensen die al jaren in ons bedrijf werken, leren mijn broer en ik nu de kneepjes van het brouwen en ondernemen. In de tussentijd doet onze vader steeds een stapje verder terug. Zo kunnen wij, de vijfde generatie van de familie Meens, het stokje straks volledig van hem overnemen.”

Gerelateerde artikelen

Auréus Rotterdam: “Iedere cliënt heeft een eigen verhaal, dat maakt ons werk zo mooi en afwisselend.”

Rotterdam is de meest ondernemende stad van Nederland. Veel van de cliënten van Auréus zijn ondernemers. Het spreekt dus voor

Meer lezen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.