Cross

AI-Hype

mei 13, 2023

Een groot deel van het rendement op de aandelenmarkten dit jaar is het gevolg van een spectaculaire stijging van enkele grote tech-bedrijven. Nu is het achteraf verklaren meestal veel makkelijker dan vooraf voorspellen. Dat komt ook omdat er verschillende oorzaken zijn, die vooraf niet bekend waren of bijzonder lastig op waarde konden worden geschat. Zo was een herstel wel te verwachten op basis van de sterke koersdreun in 2022 voor tech-aandelen. Het komt regelmatig voor dat de verliezers van afgelopen jaar de winnaars zijn van het daaropvolgende jaar. Een meer fundamenteel argument is dat tech-aandelen aan het begin van dit jaar goedkoop waren, al is waardering meer een voorspeller voor het rendement op langere termijn. Niet eerder was het gewicht van tech-aandelen in value-indices zo groot als begin dit jaar. Een andere verklaring is dat tech-bedrijven de nieuwe veilige havens zijn waar beleggers kunnen schuilen tijdens een recessie. Niet langer voedingsbedrijven, farmacie of nutsbedrijven, maar tech-bedrijven als de nieuwe Safe Haven. Die bedrijven hebben immers een ijzersterke balans zonder schulden, relatief weinig personeel gerelateerd aan de omzet en door disruptieve innovatie meestal een impliciete monopolypositie waardoor ze uitstekend in staat zijn om de prijzen te verhogen.  Toch zijn al deze verklaringen onvoldoende voor de spectaculaire stijging. De aandelen die het sterkst zijn gestegen hebben een gemeenschappelijke deler en dat is kunstmatige intelligentie. Dat verklaart meteen ook de sterke stijging van de semiconductor-aandelen dit jaar.

FvYoh02WcAEDF8p

De reden voor deze hype is doorbraak en snelle adoptie van ChatGPT. Dankzij ChatGPT kunnen beleggers zich een beeld vormen van een toekomst met generatieve kunstmatige intelligentie. ChatGPT wordt al vergeleken met de introductie van het internet of de iPhone. Zo’n hype betekent ook dat veel bedrijven het zich niet kunnen veroorloven om geen strategie te hebben op het gebied van kunstmatige intelligentie. Het kenmerk van dit soort hypes is dat ze innovatietrajecten versnellen. Zonder de tulpenmanie was Nederland nooit de grootste exporteur van tulpen geworden. Zonder de dotcomhype was de iPhone pas veel later gekomen. Kunstmatige intelligentie is op zich al een spectaculaire ontwikkeling. Waar het in de tweede Industriële revolutie vooral ging om de automatisering van de menselijke spierkracht, gaat het nu om de automatisering van het menselijke denkvermogen. In snel tempo komen verschillende technologieën bij elkaar die elkaar versterken en waardoor er sprake is van een exponentiële versnelling. De hype zal in de komende jaren zorgen voor veel investeringen op het gebied van kunstmatige intelligentie. Toen het bestuur van ABN Amro in 1999 werd gevraagd of ze een dotcomstrategie hadden, werd die vraag ontkennend beantwoord. Het resultaat was dat de koers van het aandeel onder druk kwam. Zes maanden later lag er een persbericht waar stond dat ABN Amro miljarden ging alloceren naar dotcom, zonder dat daar verder al iets concreets over kon worden gemeld. Op dit moment is de beurs op zoek naar bedrijven die kunnen profiteren van kunstmatige intelligentie en bedrijven die op dat gebied wat hebben te verliezen.

Scherm­afbeelding 2023-05-13 om 20.39.34

Generatieve kunstmatige intelligentie is ook de oplossing voor de krappe arbeidsmarkt. Nu is al duidelijk zichtbaar dat ondernemers op zoek zijn naar slimme oplossingen voor het tekort aan personeel, mede gestimuleerd door hogere (minimum)lonen. Kunstmatige intelligentie maakt het mogelijk om robots tegen veel lagere kosten te installeren. Verder is generatieve kunstmatige intelligentie vooral een vervanging van veel dienstverlenende beroepen. Volgens Goldman Sachs kan de wereldeconomie alleen al door generatieve kunstmatige intelligentie met 7 biljoen dollar groeien, afhankelijk van de snelheid van implementatie. Het zal de komende jaren zorgen voor een hogere groei van de productiviteit. Circa twee derde van alle werknemers zal zien dat deze vorm van kunstmatige intelligentie een deel van het werk gaat overnemen, waarbij het in eerste instantie vooral complementaire taken zijn. De mens houdt controle, maar kan wel veel sneller werken. Dat betekent desondanks dat grote dienstverlenende bedrijven met minder mensen toekunnen. Nu hoeft dat niet te betekenen dat al die mensen werkloos worden. In landen die voorop lopen op het gebied van automatisering en robotisering worden juist veel nieuwe banen gecreëerd. Op dit moment heeft 60 procent van alle mensen een baan die in 1940 nog niet bestond. Dat betekent dat 85 procent van alle banengroei in de afgelopen 80 jaar kan worden verklaard door technologische ontwikkelingen.

Scherm­afbeelding 2023-05-13 om 20.47.04

Generatieve kunstmatige intelligentie zal in de toekomst vooral veel waarde kunnen toevoegen in banen waar mensen alle hoeveelheid data niet meer kunnen overzien. Dit zijn vaak bijzonder complexe systemen waar nu juist hooggekwalificeerde medewerkers voor zijn vereist. Denk bijvoorbeeld aan programmeurs. Elke nieuwe programmeertaal is gemaakt om eenvoudiger te programmeren dan de taal daarvoor. Het programmeren van de toekomst is een simpele vraag stellen aan een programma als ChatGPT. Nu al wordt generatieve kunstmatige intelligentie gebruikt bij de auto complete-functie in sommige programmeertalen. Effectief betekent dit dat al 40 procent van die software wordt geschreven door de computer zelf. Ook is er geen arts die alle ziektes inclusief de symptomen in de wereld kent. Nu al wordt kunstmatige intelligentie gebruikt om afwijkingen op te sporen op röntgenfoto’s en laboratoriumuitkomsten. De computer zal in de toekomst een betere analyse maken dan de arts. Ook fiscaal-juridische beroepen kunnen veel baat hebben bij generatieve kunstmatige intelligentie. Een pleitnota of een ingewikkelde overeenkomst wordt straks een fluitje van een cent. Ook in de financiële wereld zullen veel banen verdwijnen – van kredietanalisten tot callcenters – omdat ze worden overgenomen met behulp van kunstmatige intelligentie. Kunstmatige intelligentie zal uiteindelijk ook het meest populaire beroep onder mannen overbodig maken. Dat is chauffeur en autonoom rijdende auto’s en vrachtwagens komen dichterbij. Ook het ontwerpen van gebouwen, het opsporen van fraude en vanzelfsprekend moderne oorlogsvoering zal er totaal anders uitzien dankzij kunstmatige intelligentie. Ook creatieve beroepen hebben veel taken die overgenomen kunnen worden door de computer. Denk aan het programmeren van videogames, op het gebied van advertenties en andere publicaties. De hype zorgt voor de versnelling en de komende jaren volgen er ongetwijfeld nog veel meer menselijke taken die relatief eenvoudig kunnen worden geautomatiseerd.

AI-applications.jpg

Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief 

Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin


De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie.  De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA. 

Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Omgaan met familievermogen

Auréus Family is een gerenommeerd multi-family office. In 2001 zijn wij ontstaan uit de vraag van een kleine groep vermogende relaties

Meer lezen

Cliënt aan het woord: Antoinet van Bussel

“Het helpt om als vrouw in een mannenwereld een beetje pit te hebben”   Na een groot deel van haar

Meer lezen

Marktontwikkelingen: een goede start

Het eerste kwartaal zit er op en het beursjaar 2024 is goed begonnen. Per saldo staat de wereldindex, inclusief opkomende

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.