oktober 16, 2022
De Amerikaanse inflatiecijfers van afgelopen week zullen er voor zorgen dat de Federal Reserve op de volgende bijeenkomst van 1 en 2 november wederom de rente met 0,75 procent zal verhogen. Dat is al verdisconteerd in de beurskoersen. De inflatie kwam over september uit op 0,39 procent op maandbasis. Dat was hoger dan de markt had verwacht (0,2 procent), maar waarschijnlijk de laatste maand dat dergelijke maandinflatiecijfers leiden tot hogere jaar-op-jaar cijfers. Verder rekende de markt dit keer, in tegenstelling tot de afgelopen keren, op een negatieve verrassing. De consensus rekende er op dat de beurs met 5 procent zou dalen als de inflatiecijfers hoger uit zouden komen dan verwacht. Als dan het daadwerkelijke cijfer wordt gepubliceerd, is het al snel bezit van de zaak, einde van het vermaak met als gevolg een spectaculaire reversal in één dag. Inflatiecijfers kunnen nu gaan dalen, in Europa vooral door dalende energieprijzen. De Verenigde Staten worden ook nog geholpen door een gunstige vergelijkingsbasis, dalende huizenprijzen, dalende prijzen voor tweedehands auto’s, dalende medische kosten en vooral de dalende liquiditeit. 2023 wordt daardoor waarschijnlijk het jaar van de desinflatie.
De volgende maanden is de vergelijkingsbasis veel gunstiger (zie in de grafiek de lage inflatiecijfers in juli, augustus en september een jaar geleden). In de laatste maanden van vorig jaar lag de inflatie op gemiddeld 0,7 procent op maandbasis. Dat betekent dat er een forse versnelling nodig is ten opzichte van de huidige 0,39 procent om tot een hoger inflatiecijfer te komen. In plaats van zo’n versnelling, zijn er eerder volop tekenen van een vertraging in de inflatiecijfers.
Een belangrijk onderdeel van de inflatiecijfers is de huizencomponent. Die valt in twee delen uiteen. Voor mensen met een koophuis wordt de Owners Equivalent Rent (OER) bepaald. Dat onderdeel is ongeveer een kwart van het totale inflatiemandje. Met behulp van een enquête wordt bepaald hoe veel huur een huiseigenaar zou willen betalen. Nu is er geen huiseigenaar die dit hoeft te betalen (de meeste huiseigenaren hebben hun rente voor dertig jaar vast staan op een rente lager dan 3 procent), maar het mag duidelijk zijn dat rente een sterke invloed heeft op dit onderdeel. Die 30-jaars hypotheekrente is gestegen van een dieptepunt van 2,7 procent naar nu 6,92 procent. Het mag duidelijk zijn dat de huizenprijs in de Verenigde Staten maar één kan op kan en dat is omlaag. Stijgende huizenprijzen en stijgende rentes winnen het in dit geval eenvoudig van stijgende lonen.
Als mensen niet kunnen kopen, gaan ze huren. Daardoor stegen de huren dit jaar, maar afgelopen maand niet meer. In maart van dit jaar stegen de huren nog met 18 procent. In september was daar nog 9 procent van over, voor het eerst dit jaar minder dan 10 procent. Dat heeft ook te maken met het einde van de pandemie. Tijdens de pandemie was er veel vraag naar huurhuizen in de buitenwijken of op het platteland. Die vraag ebt nu weg. Bovendien is er meer aanbod van huurhuizen, onder andere van huiseigenaren die hun huis met een recordlage rente hebben gefinancierd en besluiten om maar te gaan verhuren in plaats van de te verkopen. Het duurt enige tijd voordat een lagere OER en lagere huurprijzen zichtbaar zijn in de inflatiecijfers, maar nu de Fed niet meer vooruitkijkt en zich alleen wil baseren op de daadwerkelijke data is het eigenlijk voor de markt veel eenvoudiger geworden om de reactie van de Fed in de toekomst te voorspellen.
De tegenvaller in de inflatiecijfers over september zat in de dienstencomponent (waaronder dus de huizenprijscomponent). Verder is hier waarschijnlijk sprake van een pandemische verstoring. Vooral het inhaaleffect van huwelijken, verjaardagen en andere feestjes die tijdens de pandemie geen doorgang konden vinden, lijkt veel groter dan verwacht. Hotelprijzen stijgen sterk in verschillende steden wordt gesproken van de grootste opleving ooit. Dit effect zal volgend jaar geleidelijk wegebben.
In de komende maanden zullen er meer meevallers volgen in bijvoorbeeld de prijzen voor tweedehandsauto’s. Begin dit jaar kwam nog een vol procentpunt inflatie voor rekening van de stijgende prijs van tweedehandsauto’s, maar inmiddels dalen die prijzen weer net zo hard als ze stegen. Dat betekent dus een deflatiebijdrage van een procent. Verder stegen medische kosten sterk in de afgelopen twaalf maanden, maar volgens de laatste indicaties dalen nu ook daar de prijzen. Daardoor is het mogelijk dat de kerninflatie (core PCE) over twaalf maanden beneden de 3 procent uitkomt. Over het algemeen wordt een kerninflatie beneden de 3 procent wel gezien als een punt waarop de Fed duidelijk gas zou terugnemen.
Op driemaands of zesmaands basis komt de Amerikaanse kerninflatie volgend jaar augustus waarschijnlijk al beneden de 2,5 procent uit. Zeker vanaf februari volgend jaar (een jaar na de Russische inval in Oekraïne) kan ook het headline inflatiecijfer sterk dalen door een gunstige vergelijkingsbasis.
Lagere inflatiecijfers volgend jaar zeggen niets over hogere inflatiecijfers in de komende jaren. In de vrije markteconomie is het normaal dat prijzen voortdurend dalen, maar verstoringen in vraag en/of aanbod in de komende jaren door structurele factoren als deglobalisering, het aan banden leggen van Big Tech, de vergrijzing en de energietransitie zorgen voor meer inflatie in de komende jaren. En voor de aanhangers van Milton Friedman (inflation is everywhere and always a monetary phenomenon), de wereldwijde liquiditeit is duidelijk krimpende, maar onderschat niet de invloed van het Keynesiaanse virus, ook op centrale bankiers. We leven in een tijd dat elke probleem in de maatschappij moet worden opgelost door er veel geld naar toe te gooien. Het resultaat is dat de gemiddelde werknemer niets extra kan verdienen als er meer wordt gewerkt of dat een uitkering aantrekkelijker oogt dan loondienst. Kolencentrales ontvangen meer geld voor het niet stoken, dan dat ze meer elektriciteit zouden produceren. De Moderne Monetaire Theorie (MMT of Magic Money Tree) is bepaald nog niet dood en zal na 2023 zorgen voor nog veel meer inflatie. Centrale banken zullen maar al te graag victorie willen kraaien als op korte termijn hun doelstellingen in zicht komen. En financiële markten kunnen niet anders dan reageren, maar die lopen in tegenstelling tot de Fed wel zes maanden vooruit op de ontwikkelingen.
Abonneer op deze nieuwsbrief via www.aureus.eu/nieuwsbrief
Voor tussentijdse updates, volg Auréus op Linkedin
De besluiten van het Macrocomité van Auréus worden gebruikt voor de invulling van de Actieve portefeuille. In deze portefeuille worden aandelen, obligaties en alternatieve beleggingen over- of onderwogen en kunnen er actieve keuzes worden gemaakt voor bepaalde sectoren, regio’s, obligaties, looptijden ect. Risicobeperking is een belangrijk onderdeel van de Actieve portefeuille. De Markt/Factor portefeuille wijkt slechts beperkt af van de index (MSCI ACWI IMI). Er is sprake van een structurele allocatie naar vijf factoren om de factorpremie op lange termijn te innen. Daarom worden keuzes van het Macrocomité niet meegenomen. Wel wordt er geherbalanceerd wanneer het portefeuillegewicht 10 procent afwijkt van de neutrale allocatie. De SRI-Impact-portefeuille heeft een focus op duurzame en impactvolle beleggingen/bedrijven, de benchmark voor deze portefeuille is de MSCI ACWI SRI. Om een kern van duurzame SRI-fondsen bevinden zich 6 impactsatellieten. Keuzes gemaakt in het Macrocomité worden voor zover relevant meegenomen in de SRI-Impact-portefeuille. Voor de Individuele Aandelenportefeuille maken wij gebruik van de research en beleggingsfilosofie van Financiële Diensten Amsterdam (FDA). Deze op groei- en kwaliteitsaandelen gerichte research/strategie heeft een allocatie naar Europese en Amerikaanse aandelen. Het doel is de outperformance van de benchmark (MSCI World). Keuzes gemaakt in het Macrocomité ten aanzien van over- of onderwegen van aandelen en obligaties worden meegenomen voor de allocatie in de Individuele Aandelenportefeuille, voor de regio- en de sectorverdeling volgen wij de research van FDA.
Auréus streeft er naar om correcte en actuele informatie te verstrekken afkomstig van betrouwbare bronnen, maar kan de juistheid en volledigheid van de informatie in deze publicatie niet garanderen. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend. Auréus aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige directe of gevolgschade voortvloeiende uit het gebruik van deze publicatie of de inhoud ervan. Deze publicatie is niet bedoeld als een aanbod of verzoek tot aan- of verkoop van een financieel instrument en moet evenmin worden beschouwd als een persoonlijk beleggingsadvies, aangezien de inhoud van deze publicatie niet is toegesneden op de individuele (financiële) situatie en doelstellingen van beleggers. Potentiële beleggers worden er nadrukkelijk op gewezen dat aan beleggen financiële risico’s zijn verbonden. Zij dienen dan ook goed kennis te nemen van de inhoud van relevante informatie over desbetreffende belegging (prospectus, informatiememorandum, essentiële beleggersinformatie, essentiële-informatiedocument etc.) en worden geadviseerd onafhankelijk advies in te winnen om zich een goed oordeel te kunnen vormen over die risico’s en/of deze risico’s passen in/bij hun beleggingsdoelstellingen, financiële situatie, risicoprofiel en risico acceptatie. De waarde van een belegging kan fluctueren. Het is mogelijk dat beleggers bij verkoop of beëindiging van hun belegging minder terugkrijgen dan hun inleg. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.
Meer uitdagingen. Stijgende olieprijzen, stijgende rentes, een discussie over het kredietplafond, stakingen, stagflatie etc. etc.
Meer lezenCombineer dividend met kwaliteit. Op lange termijn verslaan kwaliteitsbedrijven die dividend uitkeren bedrijven met alleen een hoog dividend.
Meer lezenGroene krimp. Biodiversiteit is het nieuwe CO2. Dit leert meteen dat er veel zwaardere maatregelen moeten worden genomen.
Meer lezenNieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk
De versnellende IT-revolutie
De kracht van het verhaal
Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's
In de Auréus podcast van Auréus verkennen we de wereld van beleggen op de beurs, investeren in vastgoe
Plan een oriënterend telefoongesprek