Cross

100 jaar Nedinsco: een ode aan onze werkplek

april 19, 2021

Sinds 2016 is Auréus Venlo gevestigd in de Nedinsco Fabriek, een bijzonder rijksmonument. De naam Nedinsco is een samentrekking van de bedrijfsnaam Nederlandsche Instrumenten Compagnie. Het bedrijf bestaat nog altijd en viert dit jaar haar 100-jarig jubileum. Een mooi moment om stil te staan bij de rijke geschiedenis van ons prachtige kantoor.

Historicus Ragdy van der Hoek beschreef de herontwikkeling van het fabriekscomplex in het boek ‘De Nedinsco Fabriek, nieuw leven voor een Bauhaus-monument’. We vragen Ragdy waarom de Nedinsco Fabriek zo bijzonder is. “Allereerst is het gebouw bijzonder vanwege haar architectuur. Het werd ontworpen door de Duitse architect Hans Schlag in opdracht van Carl Zeiss, een Duitse fabrikant van optische systemen. Na de Eerste Wereldoorlog wilden vooral Duitse architecten graag open en transparante gebouwen maken. Ook werd er meer in de hoogte gebouwd, als uiting van een nieuw zelfbewustzijn. Met zesendertig meter hoogte was de Nedinscofabriek de eerste wolkenkrabber van Venlo. Het gebouw past qua bouwstijl in een rijtje met de Van Nelle fabriek in Rotterdam en De Witte Dame in Eindhoven.” De Nedinsco Fabriek werd speciaal ontworpen voor de bouw van optische instrumenten zoals afstandmeters, periscopen, seinlampen, meet- en richtapparatuur en medische apparatuur. Het pand is niet alleen bijzonder vanwege haar architectuur, maar ook vanwege het cultuurhistorische belang. Ragdy: “Carl Zeiss gebruikte Nedinsco na de Eerste Wereldoorlog om het Verdrag van Versailles te omzeilen. Hierin stond dat Duitsland vrijwel geen oorlogsmaterieel mocht produceren. Venlo was blij met de komst van Nedinsco omdat het bedrijf zorgde voor banen en voor stimulering van technisch onderwijs in de stad. Toch was er ook een keerzijde. Duitse stafmedewerkers hadden goede contacten met het Duitse Ministerie van Oorlog en vanaf 1933 werd er vanuit de Nedinscofabriek geholpen bij spionage. De Tweede Wereldoorlog bracht Nedinsco in de beginjaren veel groei. Toen bedrijfsleiders in 1944 zagen dat Venlo niet lang meer in handen van de Duitsers zou zijn, werd het bedrijf ontruimd. In 1944 werd het gebouw flink beschadigd door een vliegtuigbom.”

Na de Tweede Wereldoorlog werd de Nedinsco Fabriek eigendom van de Nederlandse staat, die het complex doorverkocht aan een fabrikant van optische en fijnmechanische instrumenten. Dit bedrijf verhuisde naar een nieuw onderkomen op industrieterrein Venlo Tradeport-West. Daarna raakte de Nedinsco Fabriek in verval. Ragdy: “Jaren was onduidelijk wat er met het gebouw zou gebeuren. Na een enorme bouwkundige inspanning door Woningstichting Woonwenz, ging het complex in 2013 een nieuwe levensfase in. Er werden woningen gerealiseerd en De Nedinsco Fabriek werd weer een inspirerende plek om te werken. Het gebouw behield zijn karakteristieke slingervorm en meerdere elementen die verwijzen naar de oorspronkelijke functie, zoals de kraan aan de toren.

Het moge duidelijk zijn: de Nedinsco Fabriek kent een rijke historie, waar Auréus de laatste vijf jaar onderdeel van uitmaakt. Het bedrijf Nedinsco bestaat nog altijd en viert dit jaar een bijzondere verjaardag. We vroegen aan Ria Weijnen, marketing- en communicatiemanager van Nedinsco hoe de onderneming stilstaat bij deze bijzondere verjaardag. Ria: “Honderd jaar geleden begon Nedinsco op de plek waar nu Auréus gevestigd is. Inmiddels zijn we gespecialiseerd in het ontwerpen en produceren van kwalitatief hoogwaardige camera’s, boresights, direct-zicht-modules en opto-mechatronische modules. Nedinsco is in al die jaren echt een begrip geworden in Venlo en omstreken. In ons logo zit niet voor niets het woord ‘Venlo’ verwerkt. Onze bedrijfsnaam wordt nog vaak gekoppeld aan de Nedinsco Fabriek. Het komt zelfs voor dat klanten per ongeluk bij ons oude pand voor de deur staan. Nedinsco is er trots op dat onze organisatie zo geworteld is in de regio. Vanwege de huidige corona-maatregelen kunnen we onze verjaardag nu helaas niet uitgebreid vieren. Uiteraard krijgt deze belangrijke mijlpaal later dit jaar nog uitgebreid speciale aandacht.”

Gerelateerde artikelen

Meer in Chinese aandelen

Meer in Chinese aandelen. Na de U-bocht in de economie trekt ook de aandelenmarkt bij, maar deze aandelen zijn nog altijd goedkoop.

Meer lezen

Box 3 voor minder succesvolle beleggers

Box 3 voor minder succesvolle beleggers. Als het werkelijk rendement lager ligt dan het veronderstelde rendement is de box 3-heffing te hoog.

Meer lezen

De nieuwe cyclus in Real Assets

De nieuwe cyclus in Real Assets. Op het moment dat de markt zich realiseert dat het dieptepunt achter ons ligt, kan het snel gaan.

Meer lezen

Ontvang nu uw gratis boek

Lees meer over:

Nieuwe prioriteiten in het post-Corona tijdperk

De versnellende IT-revolutie

De kracht van het verhaal

Oplossingen voor diverse crises met duurzame thema's

  Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
  Privacyverklaring.   Uw privacy is belangrijk voor ons. Graag willen we u op de hoogte houden van gerelateerde informatie. Mogen we u af en toe een e-mail sturen?


   Koffie?

   Verder praten over de dynamiek van vermogen. Maak hier een afspraak voor een kop koffie bij ons op kantoor of bij u thuis.

   Plan een oriënterend telefoongesprek


    Door uw bericht in te sturen bevestigt u dat u akkoord gaat met de opslag en verwerking van uw persoonsgegevens door Auréus, zoals uiteengezet in de
    Privacyverklaring.